Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktighet lönar sig i långa loppet

Mobiltelefoner är inte farliga för hälsan enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. Rapporten är en sammanställning av över hundra vetenskapliga studier och visar inte på några hälsorisker med strålning från telefonerna.

Lugnande besked för alla som dagligen tillbringar timmatal i mobilen. Fast fullt så entydigt är inte beskedet från myndigheten. Rapportens slutsats är fyllt av förbehåll. Forskningen vet fortfarande inte något om vad som händer på riktigt lång sikt, av naturliga skäl. Dessutom finns det få studier gjorda på barns mobilanvändning.

Strålskyddsmyndigheten fortsätter trots gårdagens nyhet, att ge rådet att använda öronsnäcka och på andra sätt se till att minska strålningen.

Denna försiktighetsprincip inte enbart en allmän rekommendation utan inskriven i lagar, som rör miljö och människors hälsa både inom EU och i Sverige. Principen tillåter motåtgärder, trots att det inte finns totalt vetenskapligt belägg för att en viss produkt är farlig.

Vetenskapen i dag kan alltså inte bevisa att strålning från mobiltelefoner är skadlig. Det vi kan vara säkra på är, att vi om tio år kommer att veta mer. Under tiden finns det all anledning att ta det säkra före det osäkra.

Forskningen om radonets skadeverkningar är ett exempel på hur vetenskapen ändrat sig. I dag har Sverige ett gränsvärde som enligt experterna borde halveras. Ny kunskap har lett fram till dessa slutsatser.

Miljödebatten är fylld av argument om försiktighetsprincipen. Det finns många argument för och emot genmodifierad gröda. Tillskyndarna ser möjligheten att öka skördarna inte minst i de fattiga delarna av världen med ogynnsamma odlingsmöjligheter. Kritikerna ser ökad användning av kemiska bekämpningsmedel och en osäkerhet om vad denna biologiska ingenjörskonst kan leda till. Vi vet inte, alltså bör vi avstå, säger försiktighetsivrarna.

Samma resonemang råder om klimatet. Vi kan inte riktigt veta vad en global temperaturhöjning får för konsekvenser. Men risken finns, och den är stor, att följderna kan bli förödande. Vi vet inte, alltså bör vi minska utsläppen av växthusgaser.

Erfarenheten visar oss att försiktighet lönar sig. Det ger oss anledning att vara ödmjuka. Det vi anser oss veta i dag kan vara färdigt för soptippen i morgon.