Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: Klassificeringen som många tjänar på

Forskaren Per Skedinger blir inte förvånad när han får höra om fallet Mia.
– Vi hörde väl en del liknande historier när vi höll på med våra forskningsrapporter, säger han.

Många parter tjänar på att klassa människor som funktionshindrade, enligt Per Skedinger.

Arbetsförmedlingarna har mål för hur många personer som ska komma ut i arbete. Om de klassar vissa arbetssökande som funktionshindrade så att de kan placeras i anställningar med lönebidrag uppfyller de lättare målen. Arbetsförmedlingarna kan också få mer resurser om de klassar människor som arbetshandikappade, förklarar Per Skedinger, docent i nationalekonomi på institutet för näringslivsforskning, IFN.

Målkonflikt

Därför ser han en risk att arbetslösa – men arbetsföra –  personer blir klassade som arbetshandikappade. Hans forskning, baserad på flera studier under de senaste åren, tyder på det.

– Ju längre tid en person hade varit arbetslös, desto större risk var det att man klassades som arbetshandikappad av Arbetsförmedlingen, trots att den arbetslöse själv inte betraktade sig som arbetshandikappad. Resultaten var alltså svåra att förklara med försämrad hälsa under tiden som arbetslös, säger Per Skedinger. Även för organisationer och företag som tar emot arbetshandikappade, till exempel Samhall, kan det finnas en målkonflikt, anser Skedinger. Dels ska man bereda jobb åt arbetshandikappade, dels ska företaget gå med vinst.

– Det kan finnas incitament för att anställa folk som egentligen inte är arbetshandikappade för att de producerar mer, säger Per Skedinger.

Kan bli självuppfyllande

Forskaren Mikael Holmkvist, docent vid Stockholms universitet, kom fram till en liknande slutsats 2005. Han intervjuade bland annat handläggare på Arbetsförmedlingen som berättade att de försökte övertyga arbetssökande om att de är arbetshandikappade för att de skulle få hjälp, till exempel åtgärder eller anställningar med olika stöd.

Vilka risker finns då med att koda friska fullt arbetdugliga människor som ”funktionshindrade”?

– Dels kan det leda till stigmatisering. Arbetsgivare uppfattar det som att du är mindre produktiv. Det kan också bli självuppfyllande. Du identifierar dig med arbetshandikappet. Dessutom kanske du inte får de åtgärder du behöver, till exempel utbildning, säger Per Skedinger.