Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskaren: Det här passar inte alla

Ofta beskrivs de nya arbetsplatserna i lite utopiska ordalag, som en revolution för arbetslivet hand i hand med den digitala revolutionen. Det säger forskaren Nanna Gillberg på Handelshögskolan i Göteborg.

Nya trenden har nått Örebro: Aktivitetsbaserade kontor

Ett vanligt argument är att det står tomma skrivbord på arbetsplatsen, men råder brist på mötesrum. Kontorsytor i dag är väldigt dyra, och då kan det här vara ett sätt att organisera om, konstaterar Nanna Gillberg, som har inlett ett forskningsprojekt om aktivitetsbaserade kontor.

Samtidigt konstaterar hon att ekonomiska aspekter sällan nämns, utan snarare mångfald, hållbarhet och innovation. Andra samhällstrender som avspeglas är valfrihet, att gränser mellan arbete och fritid suddas ut och individualisering.

– Jag kan gå till en annan miljö i morgon, men mig själv har jag alltid med mig. Det ställer högre krav på att ha tryggheten inom sig, utan att behöva vara knuten till en fysisk miljö.

Om personal i ett kontorslandskap kunde ses som kuggar i ett maskineri under chefens uppsikt, framställs arbetet nu som avslappnat, socialt och trevligt – trots att möjligheten till kontroll kanske är ungefär lika stor. Nanna Gillberg ser också en parallell mellan den fysiska och digitala miljön.

– Vi uppmuntras att kunna byta fokus snabbt, att ha många bollar i luften och vara en del i det sociala surret. Samtidigt är det tydligt att det här inte passar alla.