Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskning om bröstcancer får mest pengar

Bröstcancer dominerar cancerforskningen i Sverige. Ingen annan cancerform kommer i närheten vad gäller forskningspengar.
– Det blir kanske inte så mycket forskning om andra tumörer som det skulle behövas, säger Bengt Westermark, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Cancerfonden är den enskilt största finansiären av cancerforskning i Sverige. 375 miljoner kronor gick till forskning i fjol. Radiumhemmets forskningsfonder bidrog med 36 miljoner. Även staten avsätter pengar till cancerforskning, de närmaste två åren cirka 70 miljoner.

Av Cancerfondens anslag gick i särklass mest till bröstcancerforskning: 52 miljoner kronor.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Omkring 7 000 drabbas varje år. Sveriges vanligaste cancerform, prostatacancer med 9 000 fall om året, fick 26 miljoner av Cancerfonden i fjol.

– Det som avgör är kvaliteten på ansökningarna.

Enligt Westermark konkurrerar alla ansökningar med varandra – oberoende av cancerform. Och enligt Cancerfonden är det den ”bästa forskningen, med störst förutsättning att göra framsteg” som får stöd.

Varför är intresset så stort att forska kring bröstcancer?

– Det finns många duktiga forskare inom bröstcancerområdet och konkurrensen är stor, därför får vi in väldigt många kvalitativa ansökningar.

Bengt Westermark berättar att bröstcancern har varit en föregångare med att organisera vården. Man har kunnat kombinera flera saker samtidigt som strålbehandling, mammografi med mera. Det har blivit ett multidisciplinärt område med stora forskningsmöjligheter som har gjort att många läkare intresserat sig.

– Intresset har också blivit större i och med Rosa bandet och andra liknande kampanjer. Bröstcancern har länge haft starka patientföreningar som är väldigt framgångsrika, i USA är det likadant. Det tror jag kan påverka forskarna, att man ser att här finns ett stort engagemang.

Bröstcancerföreningarnas riksorganisation bildades redan 1982.

– Bröstcancerföreningarna började tidigt med att samla in pengar och har haft mer tid på sig att bygga upp organisationen, säger Ivan Bill, ordförande för Prostatacancerförbundet som bildades först 2004.

I fjol fick forskning om tjock- och ändtarmscancer 27 miljoner från Cancerfonden, jämfört med bröstcancerforskningens 52 miljoner – trots att nästan lika många drabbas.

Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige. I fjol drabbades närmare 3 400 personer. Forskningen fick 6,5 miljoner kronor av Cancerfonden.

– Det finns inte alls samma intresse att forska kring lungcancer. Eftersom lungcancer främst beror på rökning menar många att man i stället ska arbeta preventivt. Men forskning behövs. Dessutom beror 10-15 procent av fallen inte på rökning, säger Bengt Westermark.

Han vill inte säga att det är för stort fokus på bröstcancer.

– Ibland kan man kans-ke tycka det, men samtidigt är det en ovanligt vanlig sjukdom. Visst kan man önska sig ett lika stort engagemang för andra cancerformer. Men Sverige är ett litet land. Vi kan inte vara ledande i all typ av cancerforskning.