Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola och skola slås i hop

Hammars skola byggs om och byggs ut, och förskolan Lunnagården flyttar in i lokalerna. Det står klart efter ett beslut i barn- och utbildningsnämnden. Investeringskostnaden beräknas bli 10 miljoner kronor.

Barnkullarna i upptagningsområdet för Hammars skola och förskolan Lunnagården minskar. Barn- och utbildningsnämnden förväntar sig också att vissa föräldrar som bor i de sydligaste delarna av kommunen kommer att välja barnomsorg i Motala framöver, nu när den möjligheten ges. Därför har den låtit förvaltningen utreda om man skulle kunna inrymma både förskola och skola i samma lokaler i Hammar.

– Det är alltid en pedagogisk fördel om personalen kan samarbeta om barnen som kommer att vara från ett år till elva år. Det blir en naturligare övergång om pedagogerna vet vad de andra grupperna gör, säger Solveig Samuelsson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Nämnden har nu godkänt utredningen som föreslår hur en sammanslagning skulle kunna gå till. Den vill att kommunstyrelsen tar upp frågan och lägger in pengar för om- och tillbyggnad i investeringsbudgeten för 2014.

Förslaget, som är en grov skiss på hur den nya skolan/förskolan skulle kunna se ut, innebär att man bygger ihop skolans båda byggnader med en nybyggnation på 150 kvadratmeter. Där inrymmer man gemensamma lokaler som bibliotek, kök, matsal och personalutrymme. Förskola och skola ska sedan ha sin respektive verksamhet i vardera ände av komplexet.

Köket flyttas från Lunnagården till skolan, och byggs om till ett tillagningskök, vilket kommunens kostutredning slagit fast bör finnas i just Hammar. Mat skulle serveras till allmänheten i skolans matsal, liksom man i dag kan gå till Lunnagården och äta.

Förslaget innebär att man måste ta bort slöjdsalen, och därför flyttas all slöjdundervisning till Närlundaskolan, dit eleverna bussas.

Kommunens verksamhet i Lunnagården avvecklas helt i och med detta.