Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola på intraprenad?

Fyra anställda vid förskolan Linåkern i Kopparberg vill starta en förskoleavdelning via intraprenad. Verksamheten ska rikta sig till barn i åldrarna ett till fem år.

– Vi arbetar bra tillsammans och har en gemensam idé om den pedagogiska omsorgsformen, skriver de fyra anställda i ansökan till bildningsutskottet. Det kan vara lämpligt att starta verksamheten när förskolorna Linåkern och Bergsgården slås samman i höst.

Personalen, som vill satsa på förskola via intraprenad, söker lämplig lokal. En önskan är att hitta en lokal i närheten av Finnkulleberget, som kan utnyttjas i pedagogiskt syfte.

Thomas Norman, inhyrd konsult på bildningsförvaltningen i Ljusnarsbergs kommun, har gjort en utredning om vad en intraprenad innebär. Han har tagit fram ett arbetsmaterial som kommer att presenteras för allmänna utskottet, som sammanträder i förmiddag.

– Generellt sett finns det en poäng med intraprenad och det är att det kanske går att finna andra sätt att arbeta, säger Bo Wallströmer, ekonomichef i Ljusnarsbergs kommun. Kanske kan också berörd personal få ökad motivation och uppleva en större frihet i sitt arbete.

Ekonomichefen påpekar att det även kan finnas nackdelar. Mycket beror på vilket regelverk som väljs och hur mycket frihet som kan skapas.

– I sammanhanget måste vi komma ihåg att Ljusnarsberg är en begränsad kommun och att barnomsorgen är liten förhållandevis.

Bo Wallströmer säger också att en eventuell intraprenad inte ger mer pengar till förskoleverksamheten. Däremot kanske det går att hitta andra arbetssätt inom den budget som finns.

– Det ska bli intressant att se vad politikerna i allmänna utskottet säger i frågan.

FAKTA:En intraprenad kan beskrivas som en självständig företagsliknande enhet som drivs på uppdrag av kommunen. En intraprenad har större befogenheter att bestämma över den egna verksamheten. Den har också ett större ansvar för verksamhetens resultat.

En verksamhet på intraprenad får efter upphandling ekonomiska medel från sin uppdragsgivare, till en kommun eller landsting. Begreppet intraprenad har skapats för att möjliggöra alternativ till traditionell verksamhet utan att lägga ut den på entreprenad.