Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om förändrade arbetstider i vården

Oppositionen i Region Örebro län har lämnat förslag på förändrade schemamodeller i vården. I dag är det för korta pauser mellan arbetspassen menar de.

Annons

På tisdagen lämnade oppositionen i Region Örebro län in en motion till regionfullmäktige gällande förändrade arbetstider i vården. De föreslår att via en försöksverksamhet så ska olika schema- och skiftläggningar testas. I dag är vilotiden mellan arbetspassen för kort menar de.

—Jag skulle inte klara av att ha ett sånt schema, säger Ola Karlsson, (M) oppositionsråd och regionstyrelsens andre vice ordförande.

Ofta så byter personalen mellan dag och kvällspass flera gånger i veckan. Det finns forskning som visar att förändrad dygnsrytm för ofta kan vara skadligt. I förlängningen kan det bidra till utbrändhet och hota patientsäkerheten. I motionen föreslås därför en reformering av arbetstiderna.

—Vi tänker att vi väljer ut en enhet som är intresserad av att testa olika schemamodeller. Det är viktigt att både ledning och medarbetare är med. En modell skulle kunna vara att göra som i industrin och köra varannan vecka, säger Ola Karlsson.

Annons