Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första maj: Ur askan kan en ny och rättvis välfärd blomstra!

För första gången i modern tid blir det inget demonstrationståg på första maj, åtminstone inte i den bemärkelse vi är vana vid. Det är med viss sorg jag inser att jag inte kommer gå i demonstrationståget, sida vid sida med kamrater från livets alla skeden och från världens alla hörn. Demonstrationsrätten är oerhört viktig, men vi sätter folkhälsan först och väljer därför ett digitalt 1 maj. Det finns dock krafter som vill begränsa demonstrationsrätten av helt andra skäl. Vi har redan sett hur kommuner ledda av rasistiska krafter har gjort kraftiga begränsningar i människors rätt att klä sig eller uttrycka sig. Slöjförbud har införts, konst har plockats ner, tjänstemän med ”fel” åsikt har bytts ut. Grundläggande fri- och rättigheter är hotade och skapar otrygghet i samhället.

Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att samhället blir mycket bättre när människors grundläggande behov tillgodoses. Utan en trygg anställning och rimliga levnadsförhållanden så är det inte bara svårare att hantera motgångar, det hindrar även människor från att engagera sig för sina medmänniskor eller något de brinner för. I år firar vi första maj under parollen ”Trygga jobb – råd att bo”. Coronakrisen har tvingat många företag till konkurs. Tusentals har förlorat sina jobb och vi kommer märka av effekterna under lång tid framöver. De stödpaket som har tagits fram till många företag är bra, men mer behöver göras för att underlätta för den enskilda människan. I dessa tider är det extra tydligt att värna om våra sociala skyddsnät och att vi har en stark arbetsförmedling som förmedlar jobb istället för att agera kontrollant.

Högern och borgerligheten pratar gärna om att skapa trygghet medan politiken de driver gör det exakt motsatta, genom försvagad anställningstrygghet, slopad värnskatt och nedmontering av Arbetsförmedlingen. Mitt under brinnande coronakris väljer dessutom C, KD, SD, M och L att stoppa regeringens förslag om att stärka skyddsombudens roll, ett förslag som skulle kunna förhindra arbetsplatsolyckor och missförhållanden inom exempelvis äldreomsorgen.

Vi tycker även att det är viktigt att den kommunala allmännyttan Örebrobostäder är just en allmännytta. Allt fler allmännyttiga bolag drivs i dag som rena företag och Öbo går tyvärr åt samma håll. Det är därför viktigt att stoppa den skadliga utvecklingen mot marknadshyror som nu äger rum. I samband med renoveringar höjs hyrorna till oskäligt höga nivåer. Resultatet blir ett mer segregerat Örebro och den sociala och ekonomiska problematik det för med sig.

Coronapandemin visar tydligt hur farlig nedmonteringen av välfärden är. Men trots att vi har en lång väg framför oss så är jag övertygad om att vi är många som har insett vikten av en välfärd som sätter folkets bästa först, inte kapitalet. Våra förslag om 6 timmars arbetsdag och höjda lägstalöner är bara ett axplock av de satsningar vi driver för att göra Örebro kommun till Sveriges bästa arbetsgivare. Ni som kämpar i välfärden ska vara stolta, men ni behöver bättre förutsättningar genom högre löner och fler kollegor.

För när vi reser oss ur denna kris så kan vi tillsammans förändra välfärden till det bättre. Ur askan kan en ny och rättvis välfärd blomstra! Jag kommer göra allt i min makt för det ska bli verklighet så att vi kan få ett Örebro för alla, inte bara några få.

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel