Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första stegen tagna mot rättvisare kommun

Askersund ska konsumera mer rättvisemärkta produkter. Kommunstyrelsen vill att kommunen i samråd med näringsliv och föreningar ska ansöka om att diplomeras som Fairtrade city.

Vänsterpartiet föreslog i en motion att Askersunds kommun skulle ta de förs-ta stegen mot en mer etisk konsumtion och bli en Fairtrade city. Detta är en diplomering för ett helt samhälle, där olika aktörer engagerar sig för en mer etisk konsumtion. Det är instiftat av organisationen Rättvisemärkt.

Kommunstyrelsen har nu behandlat motionen och i allt väsentligt har majoriteten godkänt den. Kommunen ska i sin egen verksamhet successivt öka inköp av rättvisemärkta produkter eller motsvarande, dock inom de befintliga budgetramarna.

– Det kommer inte att bli billigare, utan snarare dyrare. Men på sikt kanske fler ställer upp på det här och då blir det ingen prisskillnad, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Styrgrupp

Kommunstyrelsen vill att det nu bildas en styrgrupp i samråd med näringslivet och ideella föreningar som ska arbeta för att Askersund ska uppfylla de kriterier som krävs för att diplomeras som Fairtrade city. Det innebär att det måste finnas minst 30 Rättvisemärkta produkter i kommunen, fördelat på fyra butiker, och att tre kaféer, restauranger eller hotell serverar Rättvisemärkt kaffe. Minst tio arbetsplatser ska konsumera en Rättvisemärkt produkt.

– Det är av solidaritetsskäl. Vi lever i ett rikt land och behöver inte utnyttja människor i tredje världen, säger Per Eriksson.

Kommunfullmäktige ska godkänna förslagen från kommunstyrelsen.