Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret avgör fiskens framtid i Vättern

Annons

Fiskens framtid i Vättern avgörs av försvaret. Ska försvaret försvara Vättern eller inte handlar det om.

Nordiska ministerrådet varnade nyligen för de höjda PFAS-värdena och problematiken kring detta. PFOS finns ofta i fisk och är en variant av PFAS. Genom detta uttalande skjuter ministerrådet skarpt mot det svenska försvaret.

Försvaret är en inte helt okänd miljöbov i sammanhanget. Om de ska få dränera flygplatsen i Karlsborg, så kommer PFOS-värden i Vätternfisken att gå i taket.

Livsmedelsverket har nu gjort offentlighet av att EU planerar att ”höja ribban” för vad som krävs för att få sälja fisken inom EU.

Detta tillsammans med en situation där PFOS-värdena höjs drastiskt för Vättern-fisken innebär sannolikt slutet för försäljningen av fisken i Sverige också.

Nu måste försvaret välja väg.

Regeringen som får avgöra om Sverige ska ha fortsatt undantag och få sälja Vättern-fisken i Sverige hamnar i en återvändsgränd om det blir så som jag skriver ovan. De kommer därför få fatta beslut om att undantaget upphör, det vill säga det blir förbud att sälja fisken i Sverige.

Nu måste försvaret välja väg. Ska man försvara eller förstöra Vättern och fiskarna? PFOS är inte bara ett hot mot Vättern. Det är ett hot mot oss alla.

Välj en annan plats för försvarets skjutövningar, som utgår från Karlsborgs flygplats. Varför inte en öde ö i Östersjön? Där blir det lättare att sanera – utan stora miljökonsekvenser.

Gunnar Lundquist

Naturfotograf, före detta ordförande Rädda Vättern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel