Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsminister besöker Laxå

Försvarsminister Sten Tolgfors besöker Laxå idag. Anledningen är att Laxå har valts ut som ett exempel om hur en kommun har agerat i samband med vinterns snöoväder och riskerna för översvämningar inom tätbebyggda områden.

Annons

I måndags besökte försvarsministern Sten Tolgfors Hallsberg och banområdet. I dag kommer han till Laxå. Anledningen till att försvarsministern kommer till Laxå är för att informera sig om hur en kommun, i samverkan med aktörer, har agerat i samband med vinterns snöoväder och inför de eventuella risker som fanns för översvämningar inom tätbebyggda områden. Laxå valdes ut som en lämplig studiekommun.

Under besöket som beräknas pågå i två timmar som kommer Sten Tolgfors att få en historisk bild av Laxås kanalsystem. Han kommer även att få en beskrivning av en konfliktssituation mellan två parter, kraftproducent och samhällsskyddet. Ministern kommer även att göra ett besök på ett riskområde i Laxå. De två riskområden som har valts ut är Ålands kanal som går igenom ett industriområde och Lassåna som är ett utsatt villaområde. Under besöket kommer det även att samtalas om hur länsstyrelsen och Laxå kommun hanterar eventuella risker för översvämningar. Bland annat så har Laxå kommun gått ut med en skrivelse till kommuninvånarna om översvämningsläget och åtgärder för att förhindra skada. Skrivelsen sitter uppe bland annat i matvaruaffären i Laxå och finns på Laxå kommuns hemsida. En arbetsgrupp har tillsatts för att hålla koll och informera om vattenflödet i kommunen.

De som kommer att medverka vid ministerbesöket är förutom ministern Sten Tolgfors och representanter från försvarsdepartementet även kommunledningen i Laxå, representanter från länsstyrelsen, Nerikes brandkår och överstelöjtnant Anders Domhagen.