Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvunnen flicka hittadmed hjälp av Facebook

I lördags efterlyste Johnney Creutz en försvunnen 15-åring på Facebook. Några timmar senare deltog 5 000 Facebookanvändare i sökandet och snart fick polisen tipset som troligen var avgörande för att 15-åringen kunde återfinnas så pass snabbt.

– För mig är det solklart att det var efterlysningen på Facebook som gjorde att min dotter kunde hittas så snart, säger mamman till flickan.

Mamman känner lättnad nu när hennes dotter är hittad. Flickan var borta i tre dygn.

15-åringen försvann i torsdags. När hon inte hörde av sig varken på torsdagen eller fredagen skrev mamman en efterlysning på sin Facebooksida.

Tog kontakt

Johnney Creutz är vän till familjen. När han såg att mamman gått ut med efterlysningen tog han kontakt med henne.

– Jag tänkte att om det ändå var ute på Facebook kunde vi lika gärna göra det på ett sätt så att det fick stor effekt, säger han.

Johnney Creutz arbetar som IT-konsult. Han marknadsför sin firma bland annat genom Facebook och är en van användare. När han skapade en egen sida för efterlysningen, ett så kallat evenemang, blev många uppmärksammade på att 15-åringen försvunnit.

– Jag visste att en kritisk gräns var 500 personer. Får man 500 som går med blir det en explosion, antalet ökar jättesnabbt sedan.

Som mest var 5 000 Facebookanvändare med i sökandet efter 15-åringen. Alla konkreta tips skickades vidare till 15-åringens familj som sedan tog kontakt med polisen.

På söndagseftermiddagen kunde polisen hämta flickan på en plats i Sydnärke.

Psykiskt omtumlad

Hon återfanns fysiskt oskadd, men var psykiskt omtumlad.

– Jag utgår från att polisen startar en utredning om någon gjort något brottsligt mot henne, säger Johnney Creutz.

Innan han efterlyste 15-åringen på Facebook vägde han för- och nackdelar mot varandra. När mamman till tonåringen gav sin tillåtelse bestämde han sig för att ändå fullfölja.

– Jag inser att det finns moraliska konsekvenser med att gå ut så här, eftersom det kan vara integritetskränkande för tonåringen. När mamman gav sin tillåtelse och situationen var som den var ansåg jag ändå att det var befogat att efterlysa så här på Facebook – vi behövde ju hitta flickan, säger han.