Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt 70 km/h förbi Stora Forsa

Bilar och långtradare kan fortsätta att svischa förbi Stora Forsa. Det blir ingen hastighetssänkning från 70 till 50 km/h. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Solveig Samuelsson (S) är förtvivlad. Hur man nu ska ta barn till skolan trafiksäkert vet hon inte.

Länsstyrelsen beslutade i juli 2009 att hastigheten på riksväg 50 mellan Bäckadalen och Grönlund skulle sänkas från 70 till 50 km/h, efter att Askersunds kommun ansökt om detta. Vägverket Region Mälardalen överklagade dock beslutet, och nu har frågan avgjorts i Transportstyrelsen. De går på Vägverkets linje, och upphäver alltså beslutet. Det kan inte överklagas, och det innebär att dörren nu har stängts för att lösa trafiksäkerhetsfrågan genom en hastighetssänkning.

Transportstyrelsen tycker att sikten på vägsträckan är godtagbar. De argumenterar att fordonsförare redan har ett ansvar att anpassa hastigheten efter väg- och siktförhållanden och att hastighet inte får vara högre än att man kan stanna på den sträcka man kan se. Förare ska hålla en tillräckligt låg hastighet på platser där gående korsar vägen och barn är en av de grupper som ska visas särskild hänsyn. En tillräcklig hastighetsanpassning ska alltså göras utan att vägens hastighetsbegränsning sänks, menar Transportstyrelsen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Solveig Samuelsson (S), som är ansvarig för skolskjutsarna, är besviken och upprörs över beslutet.

– Vi kan inte släppa ut sexåringar på Forsavägen som det är i dag. Vi får sätta in extra skolskjutsar eftersom de inte kan åka med den allmänna kollektivtrafiken, vi får ta den kostnaden helt enkelt, säger hon.

Hon hoppas att det ska gå att få ett bidrag för att bygga en gång- och cykelväg på privat mark för dem som kommer från Mon. Då skulle de bli säkrare för dem att gå till busshållplatsen.