Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt att stå upp för synskadade Ove Nilsson

Annons

Örebro är en gammal stad med både kullersten och gator som på flera ställen är smala.

Det är därför en stad som det inte alltid är lätt att gå i och detta speciellt om man är synskadad. Samtidigt är Örebro en stad som gärna vill framhäva sig som välkomnande och ofta är just detta, men inte alltid – vilket Ove Nilsson, som är ordförande för Synskadades Riksförbund i Örebro, har fått uppleva.

Nilsson agerade precis så som en representant för synskadade ska göra när han upptäckte ett hinder för den grupp han verkar för och som gör Örebro mindre tillgängligt som stad.

När han upptäckte att en container stod mitt i ett ledstråk på Kungsgatan anmälde han det till kommunen och fick löfte om att den skulle flyttas. Nilsson agerade precis så som en representant för synskadade ska göra när han upptäckte ett hinder för den grupp han verkar för och som gör Örebro mindre tillgängligt som stad. Men när containern flyttades från Kungsgatan till Stortorget hamnade den åter på ledstråket.

När NA senare försökte reda ut vad som gällde var det ingen som ville ta ansvar för frågan. Kommunen, Restaurang Cazanova och Stena Recycling bollade ärendet mellan varandra och ytterst är det polisen som kan avgöra hur containrar ska placeras. Ett virrvarr där ingen säger det självklara uppenbara, vilket borde vara: "självklart ska inte en container stå på den delen av gatan som är reserverad för synskadade och vi ska se till att den flyttas".

Förhoppningsvis kan detta tjäna som en lektion inför framtiden för ansvariga tjänstemän, företagare och beslutsfattare för i nuläget lever inte Örebro upp till visionen om att vara en stad som välkomnar alla inklusive synskadade.

Den som kan stå rakryggad i detta är Ove Nilsson som företrädde sina medlemmar när han påpekade att containern inte borde stå där den fanns eftersom det var ett hinder. Han agerade som en klok ordförande bör göra och ska ha en stor eloge för detta. Tyvärr är det bara att hålla med hans ord om att "man blir less" då ingen ansvarig verkar vilja flytta containern till ett bättre ställe utan begår samma misstag igen. Förhoppningsvis kan detta tjäna som en lektion inför framtiden för ansvariga tjänstemän, företagare och beslutsfattare för i nuläget lever inte Örebro upp till visionen om att vara en stad som välkomnar alla inklusive synskadade. Nu verkar det istället det motsatta gälla då ingen tar vanligt hederligt ansvar.