Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt att våga resa ut i världen

Annons

Törs man resa någonstans i dessa tider? Många ställer sig den frågan efter terroristattentaten i Bryssel för två veckor sedan. Trots att statistiken visar att det är tryggt att flyga och besöka länder där det inte pågår konflikter så påverkas vi av terroristernas fruktansvärda brott. Terroristernas främsta mål är att ingjuta fruktan och skada det öppna demokratiska samhället genom att åstadkomma förödelse.

När jag nåddes av nyheten att flera bomber exploderat i Bryssel, så satt jag på ett möte i Georgiens huvudstad Tbilisi med Europarådets kommitté för migration, flyktingar och tvångsflyttade. Mötet diskuterade dels situationen för flyktingar från krigets Syrien som befinner sig i grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet, dels situationen för de flyktingar som försöker ta sig till EU via Grekland och andra länder på västra Balkan. Tre dagar före mötet i Tbilisi hade det skett ett sprängdåd i Istanbul i Turkiet. Bara fyra dagar efter terroristattentatet i Bryssel sker ännu ett, den här gången vid en fotbollsmatch söder om Bagdad i Irak. Och när jag sitter och skriver detta så hör jag på radion att en självmordsattack ägt rum på en marknad i Lahore i Pakistan.

Jag blir både orolig och arg när jag läser om dessa vedervärdiga terroristhandlingar. Orolig för vad som kommer hända härnäst. Arg för att enskilda individer och grupper försöker skada både människor och samhällen genom våldshandlingar. När väl både oron och ilskan har lagt sig finns ju insikten där att jag varken kan eller vill stänga ute resten av världen. Att åka på semester, möta nya kulturer och människor, se saker man inte ens drömt om är fantastiskt. Bara det där med att tåget till en ny stad innebär ibland möten som gör en glad. Och vid dessa resor vill jag inte komma på mig själv med att undra över någons väska (ser den inte lite konstig ut?). Jag vill inte gå runt och misstänka var och varannan människa för att vara potentiella terrorister om när jag befinner mig i avgångshallen på Arlanda.

Min kollega från Belgien, som deltog vid samma kommittémöte i Tbilisi som jag, ville självklart hem till sitt land och det så fort som möjligt. Detta medan många turister gjorde allt för att ta sig från Bryssel och Belgien och andra som planerat resa dit skyndade sig att avboka. För så är det så klart, mitt och ditt resmål är någon annans hemstad. Där jag känner mig trygg känner sig någon annan otrygg. Om vi blir rädda för att röra oss över gränser, rädda för människor som vi aldrig tidigare träffat, om vi begränsar våra liv i rädsla för vad terroristerna ska hitta på så har de också lyckats med att ingjuta fruktan i oss och därmed förgiftat vår tillvaro.

Så svaret på min fråga i inledningen av krönikan är ja, man kan resa. Det finns dock länder som man helst ska undvika. Syrien, Irak och Afghanistan är tre länder som många invånare flyr ifrån. En del av dessa flyktingar får nu möjligheten här i Sverige att leva ett liv utan bomber och terrordåd. När vardagen består av krig så kan en livsfarliga resa vara det enda alternativet man har.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons