Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt kaosi tågtrafiken

Just nu går inga SJ-tåg tåg från Örebro. Nytt besked ges först kl 12.

Redan nu planeras ersättningsbussar för tåget som avgår kl 13.41 på sträckan Hallsberg-Stockholm.

De enda tåg som rullar i Örebro län under måndagsmorgonen är Tåg i Bergslagens tåg på sträckan Gävle-Borlänge-Örebro och omvänt samt Gävle-Storvik-Avesta/Krylbo-Örebro och omvänt.

SJ:s tåg på västra stambanan (Stockholm-Göteborg-Stockholm) dras med stora störningar och flera tåg är inställda. Orsaken är kylan, minus 25 grader, och stora problem med växlarna.

På söndagskvällen kunde flera av spåren förbi Hallsbergs station inte användas. Ett tag var tre godståg fastfrusna.

Sedan femtiden i morse står trafiken förbi järnvägsknuten stilla igen. Ett krismöte kommer att hålla under förmiddagen, och SJ meddelar att inga tåg kommer att gå före kl 12. Då ges ett nytt besked.

Helgens snöväder gör att Banverket kallar in all tillgänglig personal för att hinna med arbetet att röja spår och växlar från is och snö, men räknar ändå med fortsatta problem under en stor del av veckan. Banverket har bett järnvägsföretagen att reducera antalet tåg för att inte riskera att tåg fastnar i snömängderna.

Tåg i Bergslagens trafik söder om Örebro är inställd. Ingen ersättningstrafik sätts in eftersom även vägnätets är tveksamt, skriver Tågkompaniet på sin hemsida. Först i morgon vid middagstid räknar de med att trafiken ska gå normalt igen.

SJ:s tåg på följande sträckor är helt inställda:

- Stockholm-Arvika

- Sala-Västerås-Norrköping (Uven).

- Stockholm-Eskilstuna-Arboga

- Stockholm- Dalarna (med stora störningar)

Representanter för Banverket och tågtrafikföretagen satt under söndagskvällen i överläggningar. Det handlar, enligt Göran Fält, om att skaffa sig en detaljerad bild av problemen och att därefter göra prioriteringar eftersom kapaciteten  i järnvägsnätet är begränsad.

- Vi kommer glesa ut trafiken och räknar med att vissa tåg blir inställda. Vi lägger ut information kontinuerligt på hemsidan www.sj.se. I mån av möjlighet kommer vi sätta in ersättningsbussar, sade Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ i går kväll.

Här kan du se vilka tåg som är inställda från Örebro.

I ett pressmeddelande meddelar SJ att X2000-tågen mellan Stockholm och Göteborg kommer att köras i varannantimmestrafik.

- Men vi kommer köra intercity-tågen också i den möjlighet vi kan, säger Ulf Wallin.

Tågen kommer också att gå med färre vagnar.

Ska du ut och resa?

Banverket uppmanar alla resenärer:

Ha goda tidsmarginaler för ditt resande.

Undvik resor som inte är absolut nödvändiga.