Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt minus för verksamheterna

Enligt prognosen kommer Ljusnarsberg att uppvisa ett positivt resultat på drygt 2,7 miljoner kronor. De kommunala verksamheterna fortsätter dock att visa upp minussiffror.

Tillsammans visar verksamheterna ett minusresultat på cirka 3,8 miljoner kronor, jämfört med budget. Sociala utskottet och bildningsutskottet står för de största avvikelserna.

Socialförvaltningens minussiffror beror bland annat på att utbetalningarna av försörjingsstöd har ökat. Inom bildningssidan kan siffrorna bland annat härröras till att fler familjer valt att låta barnen gå på friskolan i Löa och att uppsägningarna av personal tagit längre tid än beräknat.

– Det krävs att verksamheterna fortsätter vidta åtgärder för att minska kostnaderna, säger Bo Wallströmer, ekonomichef.

Att siffrorna i budgeten ändå är positiva beror på förbättringen i den svenska ekonomin. Enligt Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste skatteprognos innebär det en positiv effekt på skatteintäkterna, som i Ljusnarsberg förväntas öka med 4,3 miljoner kronor.

– Men allt hänger på att skatteintäkterna ökar. Om inte får vi uppenbara svårigheter att hålla budget, säger Wallströmer.

Även statsbidraget väntas öka något.