Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum säljer fjärrvärmen

Fortum säljer all sin fjärrvärmeverksamhet utanför Stockholmsregionen. Bland annat säljs fjärrvärmen i Hällefors. Köpare är Macquarie funds och prislappen är två miljarder kronor.

Annons

Det är tolv fjärrvärmeanläggningar som säljs i ett enda paket. Anläggningarna finns i Hällefors, Grythyttan, Kopparberg, Gullspång, Kristinehamn, Grums, Torsby, Säffle, Avesta, Hofors, Hudiksvall och Nynäshamn. Ett köp-säljavtal skrevs mellan parterna på söndagens eftermiddag.

– I mitten av mars 2011 ska ägarbytet ske, berättar Leif Evaldsson som skött försäljningen åt Fortum.

Innan affären är klar ska den godkännas av Konkurrensverket samt av Stockholms stads fullmäktige som är delägare i AB Fortum värme.

Fortum ska fokusera på att utveckla sin kraftvärmeproduktion i Stockholmsregionen. I början av 2009 meddelade Fortum därför sina säljplaner av sin fjärrvärme utanför huvudstaden. Det tog tid innan en affär blev klar. Fortum sade att verksamheterna skulle säljas i ett enda stort paket, men vilka anläggningar som skulle ingå i detta sälj-paket förändrades under processens gång.

– Flera kommuner är delägare i verksamheterna vi säljer och kommunerna skulle ta ställning till om de ville utnyttja sin förköpsrätt i bolagen.

Arvika kommun var den enda kommun som utnyttjade den så kallade hembudsrätten och köpte Fortums aktier i den anläggningen och då försvann Arvika ur ”paketet”. Ytterligare en försening uppstod när Örebro kartongbruk tidigare i år lades ned. Fortum hade ett avtal att leverera ånga till brukets pappersmaskin. Kartongbrukets nedläggning tvingade Fortum att göra nya beräkningar beträffande sitt säljpaket.

2009 var den totala omsättningen av verksamheterna som ingår i affären 700 miljoner kronor och sammanlagt 83 personer jobbar på anläggningarna som nu säljs.

Annons