Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll möter film i Närkesberg

Fotboll blir temat på årets filmfestival i Närkesberg.Den kände elittränaren Benny Lennartsson kommer på söndag och berättar om sin långa tränarkarriär och hur man gör spelarfynd i Närkesberg.

Det blir en filmfestival i Närkesberg även i år, och den går av stapeln i Bergsgården i helgen. Programmetbestår av en blandning mellan breda och smala filmer.

Det visar sig tydligt på lördagen när man först visar filmen om urmakaren Rulle, sedan ”Män som hatar kvinnor” och sist ett finskt stumfilmsdrama, ”Juha”.

Ögonöppnare

– Även smala filmer kan locka folk, det blir som en ögonöppnare. Egentligen skulle jag bara vilja visa filmer som folk inte skulle komma på tanken att se annars, säger Ulla-Carin Grafström, filmfestivalsgeneral tillsammans med Lars Jonsson.

På fredagskvällen invigs festivalen med barnfilmen ”Winky och jakten på den försvunna hästen”.

Fotboll för hela slanten

Och på söndagen blir det fotboll för hela slanten.

Två fotbollsfilmer visas, men den stora höjdpunkten blir när fotbollstränaren Benny Lennartsson, som tränat framgångsrika lag både i Sverige och utomlands, ger en öppenhjärtig intervju. Bland annat ska han berätta om varför han nobbade att bli förbundskapten för svenska landslaget.

Gjorde spelarfynd

– Han har en koppling till Närkesberg eftersom han tillbringade mycket tid här i sin ungdom, och det gör han fortfarande eftersom han har sommarstuga här. Han gjorde också en del spelarfynd i Närkesberg på 1970-talet, berättar Lars Jonsson.

Ulla-Carin Grafström brukar alltid säga att hon aldrig mer ska arrangera någon filmfestival på grund av allt jobb. Men det visar sig att generalerna redan planerar för nästa år. Det ska bli lättare att få tillgång till Folkets bios filmer, och dessa kan eventuellt visas då. Det finns också mer vilda planer, som föddes efter den succéartade Närkesbergsrevyn.

– Nu har vi hela amatörskådespelargänget. Vi kanske kan göra ett eget drama som kan ha världspremiär här. Kanske en deckare i Närkesbergsmiljö, spekulerar Ulla-Carin Grafström.