Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 000 fans invaderar Örebro på valborg 

Stormatch hemma för ÖSK krockar med tända brasor på valborgsmässoafton. – Det här dagen har vi tre gånger så mycket resurser igång, säger Ted Esplund vid Örebropolisen, inför Hammarby-mötet.

Annons

På valborgsmässoafton klockan 19.00 spelar ÖSK stormatch på Behrn arena mot comebackande publiklaget Hammarby i den sjätte omgången av allsvenskan. ÖSK:s tredje hemmamatch efter att Gif Sundsvall först kommit på besök den 20 april.

Mötet med Hammarby avslutas i stort sett när brasorna tänds. Så även centralt inne i Örebro. Flera tusentals människor kommer att vara i omlopp under kvällen. Johan Skuthälla är säkerhetsansvarig för ÖSK.

– Vi tror inte alls att det ska bli stökigt på något vis. Det finns ingen sådan historik mellan lagen. I stället tror och hoppas vi på fullt hus på Behrn arena och en riktig folkfest, säger han.

Hur jobbar ni med planeringen?

– Vi tror på att ha Hammarbys supportrar samlade nere vid Behrn arena. Därför kommer vi att upprätta ett stort tält mellan hockeyarenan och fotbollsarenan. Hammarby har sagt att de hoppas komma med 3 000 supportrar. Då kan bussarna stanna intill arenan. De kan samlas där och äta, dricka och lyssna på musik före matchen. Vi tror att de flesta kommer att åka tillbaka till Stockholm direkt efter matchen, även om det är röd dag efter, säger Skuthälla.

– Dessutom kommer Hammarbys supportar att få köpa biljetter till hela den östra läktaren. Inte bara till ståplatssektionen för bortasupportrar. Om det kommer bli fullt på östra kommer även två sektioner på den södra läktaren att finnas tillgänglig för Hammarbys supportar, fortsätter han.

Ted Esplund vid Örebropolisen säger så här om bras- och fotbollskrocken på valborg.

– Det här var en av de matcher som vi tidigt pekade ut som att det kommer att krävas mycket resurser. Det är en röd dag efteråt, Hammarby är tillbaka i allsvenskan, det är nära från Stockholm. Men vi går inte och tror att det ska bli särskilt stökigt. Ändå har vi tre gånger så stor styrka nu som vid en vanlig storhelg. Det är en fördel att matchen startar så sent som 19.00 för då kan vi dra nytta av de poliser som jobbar kvälls- och nattpass. Dessutom har vi våra kollegor i Värmland att tillgå om det skulle behövas.

Är det en lämplig dag att spela på sett till att valborg traditionellt brukar vara en av de stökigare dagarna?

– Vi känner oss lugna med vår planering. Vi jobbar med två parallella kommenderingar. En för fotbollen och en för det traditionsenliga valborgsfirandet med ungdomsfylla med mera. I ett tidigt skede, som det är nu, tror vi att de flesta Hammarbysupportarna kommer resa hem direkt efter matchen. Om det finns de som stannar kvar i Örebro kommer vi att få den informationen av supporterpolisen i Stockholm närmare matchen, säger han.

ÖSK har inlett säsongen med 1-1 borta mot Norrköping och 2-0-förlust hemma mot Göteborg. Hammarby besegrade Häcken med 2-0 i den allsvenska premiären och fick 1-1 borta mot Elfsborg i den första bortamatchen. Närmast för ÖSK väntar Falkenberg borta på söndag. 

Mer läsning

Annons