Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axén: "Det sitter mentalt"

Efter förlusten hemma mot nykomlingen Gif Sundsvall är ÖSK sist i allsvenskan.– Nu kan det bara gå uppåt, säger Alexander Axén.

Annons

ÖSK hade före måndagskvällens möte bara förlorat en gång tidigare på elva hemmamatcher i allsvenskan mot Sundsvall. Tidernas andra förlusten innebär att man nu parkerar på en jumboplats i årets tabell efter fyra omgångar med bara en inspelad poäng. Detta efter en insats som lämnade stora frågetecken, framför allt försvarsmässigt.

– Vi kommer helt snett in i matchen med konstiga beslut i backlinjen som gör att de får göra två mål, säger tränaren Alexander Axén och syftar på de misstag hans egna spelare stod för.

Före 0–1 svarade Eidur Sigurbjörnsson för ett misslyckat tillbakaspel mot Ayanda Nkili så att kvicke yttern Robbin Sellin kunde sno bollen och spela Pa Dibba helt fri. Före 0–2 halkade Nkili och Robbin Sellins skott från 25 meter ändrade dessutom riktning på Eidurs ben och ställde Oscar Jansson i ÖSK-målet.

Då hade det inte ens gått 20 minuter. En för lös bakåtpassning höll också på att skapa ett nytt friläge för gästerna tio minuter senare.

Strax efter agerade ÖSK-tränaren och bytte ut mittbacken Ayanda Nkili mot Patrik Haginge. På frågan varför blev svaret kort:

– Ja, vad tyckte du själv?

Det blev också ett skifte till i backlinjen före paus när högerbacken Daniel Björnquist däckades i en höjdduell klämd av egna lagkamrater. Christoffer Wiktorsson ersatte.

Vad sa du i halvtid?

– Jag försökte vara saklig eftersom jag sagt att jag måste sluta med raseriutbrott. Vi hade några tankar på vad vi skulle göra men det är förstås inte bra när man tappar boll direkt efter avspark så de kan ställa om. Det ger knappast energi.

Simon Helg kontrade tidigt i andra halvlek in 3–0 till Sundsvall innan Ahmed Yasin kunde reducera på straff. Marcus Pode hade ett skott tätt utanför bara minuterna senare. Men närmare kom aldrig hemmalaget och Sundsvall kunde hålla undan.

– Mina spelare försöker i alla fall. Det ska de ha en eloge för. Och nu måste vi göra, som det heter på hockeyspråk, saker för att vinna självkänsla inför nästa match. För nu kan det inte bli sämre. Nu kan det bara gå uppåt, säger Axén.

I statistiken efteråt stod det att ÖSK haft 30 avslut, varav 20 på mål.

– Det har jag aldrig jag upplevt som tränare. Det visar ändå att spelarna försöker och visar bra attityd. De spelare som kom in visade också att de vill spela nästa match, säger Axén.

Men hur många av de avsluten tycker du höll kvalitet i så fall?

– Ett, det blev ju ett mål.

Har ert spel börjat bli sönderläst av motståndarna?

– Kanske det. Men det var länge sedan jag var med om att skapa 30 chanser.

– Samtidigt var Sundsvall rätt bra också. De var rappa och spelade in och ut så att vi såg ut som koner.

Det var inte bara försvaret som rämnade. Trots statistiken var de organiserade anfallen lätt räknade från ÖSK:s sida. När Michael Seaton haltandes byttes ut efter 52 minuters spel flyttades mittfältaren Nordin Gerzic upp på topp.

– Tanken var att Nordin skulle få fast bollarna där uppe så vi kunde bygga vidare därifrån, förklarar Axén.

Vad betyder det för er om Seaton gick sönder?

– Då är vi en spelare färre.

I en snabbanalys av den svaga serieinledningen säger ÖSK-tränaren:

– Klart vi hade velat ha fyra vinster. Men det sitter mentalt. Vi gör plötsligt saker som vi inte gjorde förut. När vi inte är ödmjuka ser det ut så här. Det här är långt ifrån det ÖSK som vi vill det ska se ut.

– Spelarna tänker att vi inte behöver göra det hårda jobbet varje dag. Men vi måste alltid ge hundra för att vinna. Vi är så pass få i truppen. Om några drar benen efter sig går det fort utför.

Efter fyra omgångar har de båda nykomlingarna Gif Sundsvall och Hammarby sju poäng. ÖSK är sist med sin enda. Härnäst väntar AIK borta på söndag.

Läs mer om matchen i tisdagens NA, papperstidningen, eller köp den som e-tidning här intill.

Mer läsning

Annons