Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bättre på konstgräset hemma"

Fjärde matchen på naturgräs och fjärde förlusten.– Vi känner oss naturligtvis bättre på konstgräset hemma, säger tränaren Alexander Axén.

Annons

Bilden här ovan kanske visar något annat, men trots sjätte förlusten på åtta matcher var Alexander Axén skojfrisk på den efterföljande presskonferensen, inte minst mot Häckens tränare och vännen Peter Gerhardsson.

– Tyvärr vann rocken över synthen idag, men det får vara så. Någon gång måste den vinna, säger Axén och syftar på Gerhardssons brinnande intresse för musik och rock i synnerhet.

– Jag tänkte ringa i går. Var du här?, undrade Gerhardsson.

– Stoppa in fingrarna i kontakten och lyssna på Depeche mode, tycker jag, skämtade Axén tillbaka.

När NA efter presskonferensen ställer frågan om Axén verkligen är i så pass gott mod efter förlusten kommer en lång utläggning:

– Det finns inget att grina över. Man kan tycka synd om sig själv över att vi styr in bollar i eget mål och att studsar hit och dit, det går att hitta massa saker. Men det är bara larv. Det är de stora penseldragen som gäller och vi måste hitta tillbaka till någon slags grundtro i försvaret, men också i passningsspelet framåt som inte såg bra ut i första halvlek. Det blev bättre i andra och vi letar efter det saker vi kan. Det gäller att få tillbaka tron och hur får man det, säger Axén och utvecklar:

– Det är svårt och alla berättar hur dåliga vi är och det har vi varit också. Det är inget vi kan gömma oss bakom och det har varit alldeles för dåligt i många matcher, men på något sätt måste jag hitta mod i grabbarna och göra det bästa.

Hur jobbigt det än må vara just nu måste ÖSK blicka på de positiva bitarna, menar Axén.

– Vi måste se till nästa minut, nästa boll och så vidare. Vi måsta ta med oss positiva bitar. Som jag sa inför andra halvlek att vi inte skulle förlora den. Att ta med oss bra saker och jobba för varandra, det finns ingen som hjälper oss utan vi måste göra det här tillsammans. Jag kan inte vara glad med 0-2 men jag kan vara nöjd att vi håller nollan i andra halvlek. Och oavsett om vi bara har ett skott i matchen så har Häcken bara tre. Det är sådana saker jag får hålla på med. Sedan går det till en viss gräns. Jag kan lura många, men jag kan inte lura spelarna. Men det är viktigt att de har rätt känsla och mina genomgångar måste vara extremt bra för att det här ska bli bra.

Matchen mot Häcken var ÖSK:s fjärde på naturgräs. Facit: Fyra förluster och 0-10 i målskillnad.

– Nu har vi spelat åtta matcher, varav fem är på bortaplan och fyra på gräs. Det får man inte glömma. Det är en utmaning för oss varje gång. Sedan ska man alltid spela 15 matcher borta, det är inte det jag menar. Men det är fem matcher mot rätt så bra lag och fyra på gräs. Vi känner oss naturligtvis bättre på konstgräset hemma, än vad vi gör på gräsmatcher borta i vind och storm, även om det var bra i dag.

– Samtidigt sätter vi press på oss att vi måste vinna hemmamatcherna. Men det jag menar är att man inte får ta bort de yttre faktorerna.

Samtidigt påpekar Axén de bristande träningsmöjligheterna i Örebro.

– Du vet hur det är där med gräsplanerna i Örebro, att de inte är bra. Nu åkte vi hit och tränade i går. Det är ingen av planerna i Örebro som är i närheten av hur det är här. Jag brukar säga att vi inte ska köra grästräningar, men nu har vi tre matcher i rad på gräs. Då kan jag inte köra så utan då gäller det att köra på gräs för att få känslan. För oss är det tufft med gräs, så är det bara.

Trots allt fanns det saker att plocka med sig till nästa match – som inte är vilken match som helst utan cupfinalen. ÖSK reser åter till Gamla Ullevi för match mot IFK Göteborg.

– Vi tar bra steg försvarsmässigt, även om vi vill ha mer boll. Men det är det här försvaret vi måste ha för att utveckla vårt omställningsspel. Det är där vi måste börja. Jag är ändå nöjd över att Häcken inte har så mycket chanser.

Cupfinalen kanske kommer lägligt? Att ni får något annat än allsvenskan att tänka på?– Omöjligt att svara hur spelarna tänker, men de stoppar inte ner semifinalsegern mot Elfsborg i ryggsäcken. Det är den här matchen de har i huvudet och som de tar med sig. Men det som är i en final, är att man kan matcha på ett annat sätt. Det sker saker och så vidare. Men man ska komma ihåg att vi har viktiga matcher efter det också. Men vi tar med oss saker till varje match oavsett om det är cupfinal eller allsvenskan.

Mer läsning

Annons