Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedoya hyllas efter inhopp– kan närma sig England

Alejandro Bedoya imponerar i Gold cup och är högaktuell att starta i kvartsfinalen. Succén ökar nu ÖSK-mittfältarens möjligheter att få ett beviljat arbetstillstånd till en proffsflytt till England.
– Det går inte annat än att gilla hans kämpaglöd, säger USA:s lagkapten Carlos Bocanegra till sajten Soccer by Ives.

Annons

Samtidigt som ÖSK avverkar en intensiv vecka med tre matcher på sex dagar spelar Alejandro Bedoya det centralamerikanska mästerskapet Gold cup i USA. Där väntar natten mot måndag Jamaica i kvartsfinalen på RFK stadium i Washington.

För ÖSK-mittfältaren har det blivit två långa inhopp i de två senaste matcherna. Han har redan satt positiva avtryck.

Viktigt, inte minst för hans egen del och chanserna att kunna få arbetstillstånd beviljat i Storbritannien, där både Birmingham och Glasgow Rangers visat intresse tidigare.

Bra skyltfönster

Bedoyas kontrakt med ÖSK går ut efter säsongen och sista chansen att sälja amerikanen – som just nu troligtvis har ett marknadsvärde i klass med Michael Almebäcks på runt fem miljoner kronor – är under sommaren.

Gold cup är ett bra skyltfönster. Och lovord finns det redan gott om för Bedoya som först var reserv men i sista stund kallades in.

– I båda inhoppen har han kommit in när vi behövt energi och hjälp. Och det har han verkligen bidragit med, säger USA:s förbundskapten Bob Bradley till Soccer by Ives.

Inbytt och aktiv

Mot Panama och Guadeloupe byttes Bedoya in tidigt i den andra halvleken och var inblandad i flera målchanser. Bland annat varnades han för filmning när han föll i straffområdet och han frispelade Clint Dempsey som brände öppet mål från nära håll.

– Jag tror Dempsey är skyldig mig ett mål nu. Men det är sådant som händer. Det är bara att fokusera på nästa match nu.

– Jag känner att jag kommit in bra i laget och Bob gör ett bra jobb med att integrera de yngre spelarna i laget. Min roll är som inhoppare att ge energi åt laget. Det gäller att försöka att bidra med en gnista, börja attackerna och ge något offensivt, säger Bedoya, som framför sig på startpositionerna har stjärnorna Landon Donovan och Clint Dempsey.

”Alejandro har lyft oss”

Ändå spekulerar amerikansk media på fredagen i att Bedoya kan vara aktuell från start mot Jamaica.

– Han har kommit in med mycket energi och har en ung kämpaglöd med sig. Han vill bevisa själv att han är hungrig och det går inte annat än att gilla det. Förhoppningsvis kan han få göra ett mål som ger ännu mer självförtroende och kan ta honom en nivå till, säger lagkaptenen Carlos Bocanegra.

– Alejandro har lyft oss och knackar redan på dörren till en startplats.

Bedoya:

– Mitt självförtroende har redan växt. Jag konkurrerar med några av de bättre mittfältarna. Det är inte lätt, men jag vet var min roll är.

Arbetstillstånd

Grundkraven för arbetstillstånd i Storbritannien är två:

Att ens nation är bland de 75 högst rankade på Fifas världsrankinglista. Det klarar USA med råge.

Att man spelat minst 75 procent av landets tävlingslandskamper de senaste 24 månaderna.

Bedoya var inte med i VM i fjol och det ligger honom i fatet. Därför skulle han med automatik få avslag på en ansökan om arbetstillstånd i England, då han inte gjort minst 75 procent av tävlingslandskamperna som USA spelat från juni 2009 fram till nu.

Det som då går att göra är att överklaga. I så fall ser en kommitté från Engelska fotbollförbundet över ärendet och den klubb som signat honom får lägga fram sitt case – varför Bedoya är värd att få arbetstillstånd trots att han inte motsvarar de procentuella kraven.

Skulle han till exempel kunna visa upp att han spelat fem av sex matcher för USA i Gold cup nu (om USA går hela vägen) är det ett mycket bra argument att hävda att han i dag är given i USA:s A-landslag.

Mer läsning

Annons