Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse: "Visste att Nkili skulle passa"

Bosse Nilsson tog Ayanda Nkili till Sverige. På fredagen fick han se sin adept vara bäst på planen i Ängelholm. Och efteråt hyllade de varandra.

Annons
Ayanda Nkili är tillbaka i ÖSK:s matchtrupp.

Ayanda Nkili växte ut till en jätte i ÖSK:s mittförsvar och släppte ingen förbi i bortamatchen mot Ängelholm – och hade dessutom tre chanser offensivt: Var högst på Christoffer Wiktorsson hörnor i 4:e och 54:e minuten, och i 25:e blev han sopren med öppet mål, men fick inte träff på bollen.

Allt inför ögonen på de två personer som betytt allra mest för sydafrikanens karriär: Bosse Nilsson och Nadim Mahmood.

Mahmood som är gundare till fotbollsakademin Stars of Africa i Johannesburg och Nilsson som tog honom till Sverige och IFK Hässleholm, division 3-laget varifrån ÖSK inför årets säsong hämtade Nkili.

Efteråt stod Nkili och pratade med sina vänner en lång stund. Sedan berättade han för NA om hur det kändes att spela med Bosse på läktaren:

– Det är alltid en ära att spela framför mannen som tog mig från Afrika till Sverige och gav mig chansen att göra något med mitt liv. Han har hjälpt mig otroligt mycket med råd, träning och anpassningen till Sverige. Saker som var helt avgörande för min karriär. Vi pratar fortfarande ofta med varandra och jag är väldigt tacksam mot honom. Han är som en fadersgestalt för mig, säger Nkili.

Nilsson själv var stolt över att ha hjälpt Nkili till framgång. Men inte överraskad.

– Jag visste att han skulle passa i Örebro, att han skulle hålla på den här nivån. Det är bara att titta på andra spelare vi tagit fram som Tokelo Rantie i Malmö och Helsingborgs May Mahlangu. Det som kanske varit en liten nackdel för Ayanda i ÖSK är att han är så allround, han är användbar på alla positioner. Det gör att han inte får kontinuitet och chans att blomma ut på en enskild position. Jag ser honom inte främst som en mittback, men han har gjorde det jättebra där i dag, säger Nilsson.

Nkili själv kunde dock inte vara helt nöjd, poängförlusten sved för hårt.

– Vi borde ha varit dödligare i avsluten, mer aggressiva i attacken. Samma sak för mig. Jag fick två-tre chanser och borde ha varit mer aggressiv. Var och en måste ta ansvar för lagets framgång. Det var upp till oss hur mycket vi ville vinna matchen, och i dag visade vi inte nog mycket att vi ville vinna.

Mer läsning

Annons