Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broberg om att välja ÖSK: ”Var värre på ’Mål-Ottos’ tid”

Martin Brobergs val av ny klubb upprör – i Degerfors. Men själv hoppas karlskogingen att hans gamla klubb tar klivet upp i allsvenskan.

Annons
Martin Broberg.

”Martin Broberg finns inte längre” skriver Tobias Karlsson. ”Hoppas du och Wiktorsson får det trevligt i den eviga elden, Broberg”, fyller signaturen Järnspöket i. ”Jag personligen har inget emot Broberg men det svider i hjärteroten!”, konstaterar Håkan Lennartsson. Allt på mikrobloggen Twitter.

Ja, det var en hel del upprörda känslor hos många Degerfors IF-supportrar på Twitter när förre Dif-spelaren Martin Broberg (som är fostrad i Karlskoga SK och KB Karlskoga men som spelade i Difs junior- och A-lag 2007–2011) på torsdagen skrev ett 3,5-årskontrakt med ärkerivalen Örebro SK. Två klubbar som, om nuvarande tabellpositioner står sig säsongen ut, kan mötas i allsvenskt kval i höst.

Men Broberg själv, som sedan han lämnade Degerfors efter 2011 års säsong ofta synts som åskådare på Stora Valla, lägger ingen vikt vid snacket om den gamla maktkampen mellan klubbarna.

– Jag tror inte att den där rivaliteten är så stor som många vill bygga upp, utan jag tycker att det är bra att spelare som inte får plats i ÖSK går till Degerfors och gör det jäkligt bra där och att några degerforsare fått chansen här. Det bevisar att det inte är någon större rivalitet längre. Det var nog värre på ”Mål-Ottos” tid. Då hade man nog inte varit hyllad till skyarna om man gick hit direkt …

Det är inte lika kontroversiellt nu för tiden?

– Jag visste att den frågan skulle komma (skratt). Jag har inget svårare svar än att jag inte ser som ÖSK som någon större rival till Degerfors. Det hade varit andra scenarier om båda klubbarna hade spelat i samma division. Om jag inte missminner mig så har Degerfors fyra Örebrospelare i startelvan.

Vill du ha upp Degerfors i allsvenskan?

– Jag tycker att de spelar jäkligt bra fotboll och följer dem i princip varje match som jag kan se, och har en bra relation till många spelare och till Patrik (Werner) och Jonas (Lindskog) och unnar dem all framgång, det gör jag verkligen. Sedan får vi se om det räcker hela vägen.

Ytterligare en aspekt av Brobergs övergång är att han redan i sin andra match för ÖSK, den 27 juli, ställs mot sina gamla lagkompisar i Djurgården. Det finns inga klausuler inskrivna i det nya kontraktet, utan Broberg är fri att spela den matchen.

– Nej, jag är Örebrospelare från och med nu och jag kommer att göra allting jag kan för att vi ska vinna den matchen. Det kommer bli roligt och speciellt, det är spelare som jag spenderat väldigt mycket tid med som kommer att bli motståndare nu. Det kommer vara otroligt inspirerande. Jag kommer att ha otroligt mycket energi och förhoppningsvis göra en bra prestation och göra så att vi vinner matchen, säger Broberg.

FAKTA: Spelare som gått mellan ÖSK och Degerfors sedan Berger-gate

När Emil Berger skrev på för ÖSK redan ett halvår innan hans kontrakt med Degerfors IF gick ut sommaren 2010 rördes en hel del känslor mellan klubbarna upp. Men sedan dess har ett stort antal spelare vandra mellan klubbarna.

Här är alla övergångarna:

Erik Nilsson (från ÖSK till Dif inför 2012).

Pontus Jakobsson (från ÖSK Ungdom till Dif inför 2012).

Christoffer Wiktorsson (från Dif till ÖSK inför 2012).

Peter Samuelsson (från Dif till ÖSK inför 2012; utlånad till Dif hösten 2012, från ÖSK till Dif inför 2014).

Patrik Anttonen (från ÖSK till Dif inför 2013).

Marcus Astvald (från ÖSK till Dif sommaren 2013).

Boris Lumbana (från ÖSK till Dif inför 2015).

Dessutom gick förre ÖSK-spelaren Niklas Klingberg till Dif sommaren 2010, och förre Dif-spelaren Martin Broberg till ÖSK sommaren 2015.

Mer läsning

Annons