Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dörren till A-laget har stängts"

(UPPDATERAD) I tio år har Håkan Juhlin jobbat med talangutveckling inom ÖSK. Nu lämnar han klubben, och delar ut frän kritik mot hur unga spelare behandlas.
– Dörren till A-laget har stängts de senaste åren, och jag känner att någon måste stå upp för de unga killarna, säger Juhlin till NA.

Annons
Håkan Juhlin.

Håkan Juhlin säger sig vara ÖSK:are i själ och hjärta, och att anledningen till att han nu ventilerar en oro över utvecklingen i klubben saknar egenintresse.

– Jag är inte ute efter att skada klubben, eller någon särskild person. Men jag tycker att det är allvarligt när talangfulla spelare lämnar ÖSK för att de inte ser någon möjlighet att komma vidare, säger Juhlin.

Fem landslagsspelareDe senaste två åren har fem spelare ur ÖSK:s talangtrupp fått debutera i olika landslag.

Kevin Larsson, David Rohlén och Andreas Ståhl födda 1994, Adam Eriksson född 1993 och senast Lukman Murad född 1996.

– Inte en enda av dem har fått känna på en A-lagsträning under de här två åren. Dörren är helt stängd. De får höra att de inte duger, men hur ska de utvecklas vidare om de inte får chansen att prova. Och det är inte jag som tagit ut dem till landslagsspel, så uppenbart finns det fler än jag som ser något i dem, säger Juhlin.

Tydlig skillnad med BoströmDen förre talangchefen menar inte att så unga spelare ska erbjudas A-kontrakt rakt av.

– Inte alls. Men varför inte släppa in en eller två av dem när det fattas folk, eller helst ha två platser för egna killar att träna med A-truppen.

Enligt Juhlin har det inte alltid varit vattentäta skott mellan talang- och A-trupp.

– Det blev en markant och tydlig skillnad 2008, då Sixten Boström kom till klubben. Det förstärktes ytterligare när Lars Mosander anslöt 2010.

Har du någon uppfattning om varför?– Nej, det vet jag inte. Jag vet bara att killarna är frustrerade av att ingen ser dem, att de aldrig får en enda chans.

Håkan Juhlin tycker att ÖSK, inte minst via sportchefen Lennart Sjögren, går ut med falsk marknadsföring då det talas om hur viktigt det anses vara att fostra egna spelare till det allsvenska laget.

– Man säger på ett sätt, men gör på ett annat. I stället för att ge egna spelare chansen värvar ÖSK spelare av skiftande kvalitet. Självklart är det rätt att värva spelare som man vet går in och tar en plats, som Roni Porokara, Paulinho och Valdet Rama. Men att plocka hit breddspelare och såna som kan bli bra på sikt, såna spelare finns redan i klubben.

Vill ha diskussionDe senaste fyra åren har ÖSK värvat ett 40-tal spelare.

– De flesta är inte kvar i dag. Lägg resurserna på att värva klass i stället, menar Juhlin.

Att Juhlin inte gått ihop med tränarparet särskilt väl är inget han sticker under stolen med.

– När deras kontrakt förlängdes insåg jag att jag inte skulle vara kvar. Men jag är inte ute efter att smutskasta någon. Jag vill ha en diskussion om hur ÖSK kan förbättra situationen för de talanger som finns i klubben. Det är spelarna jag värnar om, för jag känner inte att någon annan står upp för dem.

Håkan Juhlin är den här säsongen tränare för Örebro Syrianska i division 3.

Sixten Boström och Lars Mosander.
Lennart Sjögren.

Mer läsning

Annons