Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erlingmark: "Ingen gemensam handlingsplan"

Hur de allsvenska klubbarna stöttar spelare med missbruksproblem skiljer sig åt. – Det finns ingen gemensam handlingsplan, säger Magnus Erlingmark, rådgivare och agent inom spelarföreningen.

Annons

Magnus Erlingmark har gjort samma resa som Nordin Gerzic. På fotbollsplanen. Där har han representerat både ÖSK och IFK Göteborg. Nu backar Erlingmark upp spelarna i sin framträdande roll i spelarförningen.

Är det vanligt att spelare eller klubbar hör av sig till er med frågor gällande missbruk eller psykisk ohälsa?– Det är ingen frekvent återkommande fråga. Däremot tror jag att fotbollsspelare har lika lätt, om inte en större chans till och med, att hamna i spelmissbruk. De är ofta väldigt intresserade av fotboll och tittar mycket på fotboll på tv, som innehåller allt mer spelreklam.

Har Svenska fotbollförbundet ett ansvar att förebygga att spelarna fastnar i ett missbruk?– Om man ser till just spelreklamen så tycker jag att förbundets storsponsor Svenska Spel har ett extra ansvar. Med utländska aktörer på marknaden har även Svenska Spels reklam eskalerat de senaste åren. Sedan tror jag i och för sig att en del av Svenska Spels pengar redan nu går till att förebygga spelmissbruk.

Finns det en gemensam handlingsplan för hur klubbarna ska agera om en spelare vill ha hjälp i en missbruksfråga?– Nej, men klubbarna har handlingsplaner som gäller om en anställd får problem. Det viktiga är att spelaren väljer att berätta om det, som i Nordins fall, så tar klubben ansvar. Även spelarföreningen har en psykolog kopplad till sig efter som internationella spelarföreningen har ett styrsystem att jobba med vid tuffa situationer.

Mer läsning

Annons