Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundets regler kan rädda ÖSK

Svenska fotbollförbundet ska utreda ÖSK:s roll i agenthärvan kring Oliver Cabrera. Men sannolikheten att klubben kommer att bestraffas är mycket liten.
Anledningen är - förbundets egna regler.

Annons

Frågetecknen kring vinterns aktuella proffsflytt till Israel för ÖSK-anfallaren Roni Porokara har varit många ända sedan NA började granska ärendet i januari. När TV4 nyligen kunde visa ett dokument undertecknat av både spelaragenten Oliver Cabrera och Roni Porokara fick ämnet ny näring. Plötsligt hamnade fokus också på klubbens roll eftersom Cabrera officiellt var i Israel för ÖSK:s räkning.

Enligt fotbollsförbundets regler är det absolut förbjudet att representera både spelare och klubb vid samma affär.

- Det är klubbens ansvar att kontrollera så att agenten inte sitter på två stolar, sa Khennet Tallinger, disciplinnämndens ordförande, i fredagens NA.

Förbundets chefjurist Krister Malmsten bekräftar nu också att ÖSK-fallet kommer att utredas inom ramen för den större undersökning som redan påbörjats om Oliver Cabreras roll kring Gaisspelaren Wanderson.

- Jag har redan varit i kontakt med ÖSK och bett dem komma in med sin redogörelse, säger Malmsten.

Fallet Porokara är redan på sitt sätt unikt.

- Jag har aldrig varit med om en spelare som vägrat säga vem som är hans företrädare. Det låter helt absurt, säger Mathias Eriksson på förbundets övergångsgrupp.

Det är den enhet som registrerar alla avtal som rör agenter och spelare. Men kring dess innehåll råder en grundregel - total sekretess. Oavsett vem som frågar.

- Det finns inga undantag. Inte ens för en klubb som vill få klarhet kring sin egen spelare, säger chefjurist Krister Malmsten.

Hur ska en klubb då få klarhet om spelaren är otydlig med uppgiften om agent?

- Det är naturligtvis allvarligt för deras interna relation. Men klubben måste sköta det som vilket företag som helst, alltså inom ramen som arbetsgivare och arbetstagare.

Frågan blir sällan aktuell eftersom en spelare som värvas i princip alltid har en agent närvarande. Men när Roni Porokara kom till Örebro för drygt två år sedan företräddes han av en finsk agent.

- Det finns en särskilt klausul i avtalen att fylla i om någon byter agent, säger Krister Malmsten.

Men det får inte klubben någon kopia på från ert register?

- Nej, det är strikt mellan parterna, alltså spelaren och agenten.

- Ovetskap kan en klubb inte lastas för. Och det finns inget i reglementet som säger att klubben har egen undersökningsplikt. Utan huvudansvaret vilar på agenten som måste registrera sitt avtal med en spelare.

Om jag tolkar dig rätt blir det alltså viktigt för ÖSK att framhålla att Roni Porokara inte talat klarspråk?

- Det blir självklart en del av utredningen. Och vi kommer också att ställa kompletterande frågor kring detta.

Är det ens meningsfullt att dra in en klubb i en utredning av en agent på dubbla stolar om klubben inte kan få loss dokument från förbundet?

- Som tjänsteman har jag inga synpunkter på det. Men med nuvarande regler kan en klubb inte lastas för en spelare som ljuger. Det är en fundamental aspekt för rättssäkerheten.

Förbundets regler för agenter

En agent som fått godkänd licens har en rad bestämmelser att följa. Här är några centrala punkter:

* En agent får bevaka intressena för en spelare eller förening endast om han tecknat skriftligt av Svenska fotbollförbundet standardiserat avtal med spelaren respektive föreningen om saken.

* Svenska fotbollförbundet ska föra register över samtliga upprättade agentavtal.

* Registret och avtalen hanteras under sekretess.

* Agenten får endast representera en part vid förhandlingar om övergång.

* Agenter inom samma företag, liksom agenter som regelbundet samarbetar, får inte företräda varsin part i ett och samma ärende.

Tänkbara bestraffningar: Agent som bryter mot bestämmelser kan tilldelas varning eller straffavgift på högst 25 000 kronor. Vid grövre överträdelser kan licensen återkallas.

Spelare som i ett övergångsärende använder en icke-licensierad agents tjänster kan bestraffas med tillrättavisning, böter eller avstängning upp till två år.

Förening kan bestraffas enligt samma bestämmelse. Förening kan även meddelas förbud mot nationella/internationella övergångar under minst tre månader, dels förbud mot all nationell och/eller internationell fotbollsverksamhet. Föreningen kan också påtvingas poängavdrag eller nedflyttning.

I samtliga utredningar tas första beslutet av förbundets disciplinnämnd.

Mer läsning

Annons