Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust i kväll - då är ÖSK historiskt uselt

Sämsta säsongsinledningen någonsin? Japp, om ÖSK förlorar i kväll är det ett faktum. NA reder ut alla snåriga statistikbegrepp.

Annons

Hur dålig är egentligen årets säsongsinledning av ÖSK, rent statistiskt? Det har förekommit flera bud. NA beslutade sig därför för att reda ut alla frågetecken - och kom fram till att ÖSK, vid förlust i kväll, tangerar två rekord för sämsta säsongsinledningen.

Dels det från 1974 för flest antal matcher utan seger i rad i säsongsinledningen (åtta) och dels det från 1936 över sämsta poängmässiga säsongsinledning (tre poäng på åtta första matcherna, omräknat till trepoängssystem).

Här är alla ÖSK:s rekordusla säsongsinledningar.

Facit första sju:

2012:Ingen vinst, tre oavgjorda.

Rekorddålig: Nej, inte än, men den kan tangera två rekord vid förlust i kväll. Dels det från 1974 för flest antal matcher utan seger, dels det från 1936 (omräknat till trepoängssystem) för sämsta poängmässiga säsongsinledning över åtta matcher.

Facit första sju:

1993:En vinst, ingen oavgjord.

Rekorddålig? Nej.

Så gick det: ÖSK vann både i åttonde och nionde omgången och samlade till slut ihop hela 33 poäng – men tvingades ändå kvala (2–2 och fler bortamål än Vasalund) för att hänga kvar i allsvenskan.

Facit första sju:

1974:Ingen vinst, fyra oavgjorda.

Rekorddålig? Ja, den säsong då det dröjde längst någonsin, till den nionde omgången, innan ÖSK tog första segern. Kan tangeras av 2012 i kväll.

Så gick det: ÖSK vann alltså i nionde omgången, förlorade sedan ytterligare två matcher men fick till slut upp ångan och slutade tia i allsvenskan, med sju poängs marginal till nedflyttningsstrecket.

Facit första sju:

1952/53: Ingen vinst, en oavgjord.

Rekorddålig? Ja, på alla sätt ÖSK:s sämsta säsongsinledning poängmässigt över sju omgångar.

Så gick det: ÖSK vann mot IFK Göteborg i åttonde omgången, plockade en hel del poäng i mitten av serien men åkte till slut ur allsvenskan med två poängs marginal.

Facit första sju:

1950/51:Ingen vinst, två oavgjorda.

Rekorddålig? Nej.

Så gick det: ÖSK slog Gais i åttonde omgången och efter fem segrar i de sex sista matcherna klarade sig laget kvar i allsvenskan med en poängs marginal.

Facit första sju:

1936:En vinst, ingen oavgjord.

Rekorddålig? Ja, ÖSK:s sämsta inledning i en serie under allsvenskan. Räknar man över åtta omgångar går 1936 om 1952/53 som sämsta inledningen någonsin. Ett rekord som (omräknat till trepoängssytem) kan tangeras av 2012 i kväll.

Så gick det: ÖSK tog bara en seger till, i 14:e omgången, slutade toksist och åkte ur division 2.

Mer läsning

Annons