Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre ÖSK-tränaren kämpar för Kosovo

I sju år har han varit förbundskapten för Kosovo. För NA berättar förre ÖSK-tränaren Albert Bunjaki om det sista steget mot fullt internationellt erkännande – och nästa veckas matcher mot Turkiet och Senegal.

Annons
Albert Bunjaki.

Albert Bunjaki tog över som förbundskapten för Kosovo redan 2007, och under hans ledning har laget spelat ett stort antal inofficiella landskamper. Genombrottet kom i vintras, när landet fick tillåtelse av internationella fotbollsförbundet Fifa att börja spela officiella träningslandskamper – och den allra första spelades mot Haiti den 5 mars, inför 17 000 på en fullsatt stadion i Mitrovica.

– Ett stort ögonblick för alla inblandade, säger Bunjaki.

Nu fortsätter vägen mot fullt internationellt erkännande, och tävlingsmatcher, med träningslandskamper mot Turkiet, i Mitrovica på onsdag den 21 maj, och mot Senegal, i Genève nästa söndag den 25 maj.

I mars fanns sju spelare från de nordiska ligorna med, varav tre från allsvenskan. Men eftersom nästa veckas två landskamper ligger utanför de internationella speldatumen, och de nordiska ligorna till skillnad från de europeiska är mitt i seriespelet, blir det en annan tonvikt i truppen den här gången.

– Mot Haiti hade vi en nordisk centrallinje med Helsingborgs Loret Sadiku och Sandnes Avni Pepa som mittbackar, och Helsingborgs Ardian Gashi och Sandnes Anel Raskaj som innermittfältare. Den här gången lutar det mer åt en schweizisk backlinje och mittfält, säger Bunjaki.

– Från ÖSK:s håll har vi fått raka besked när det gäller Shpetim Hasani , men vi håller fortfarande på att diskutera med Helsingborg om Loret Sadiku och Ardian Gashi och med norska Sandnes om Anel Raskaj. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det är upp till klubbarna. Oavsett hur mycket spelarna vill spela landskamper måste de komma ihåg att det är klubbarna som betalar deras löner.

Bland de nya spelarna i truppen finns Beg Ferati, som gjort en A-landskamp för Schweiz, Mehmet Hetemaj, som gjort tre för Finland, och Champions league-laget Basels supertalang Arlind Ajeti, som var med i snacket kring Schweiz VM-trupp.

Däremot finns inte mittfältaren Adnan Januzaj, 19, med. Manchester Uniteds supertalang som slog igenom stort och gjorde fyra mål i Premier league den här säsongen, har förutom av Kosovo jagats av såväl Belgien, Albanien som England. Belgien vann tillfälligt genom att ta ut honom till VM i Brasilien i sommar – men framtiden är inte avgjord.

– I och med att han valde Belgien stängde han dörren för alla andra landslag än Belgien och Kosovo. Oavsett vilka landslag spelarna spelar för just nu har de alltid möjligheten att välja oss den dagen vi blir accepterade av Fifa och Uefa, och jag har stora förhoppningar om att många kommer att göra det. VI har bland annat fem spelare i Schweiz VM-trupp, säger Bunjaki och tänker på Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Admir Mehmedi.

Kosovo, som än så

  länge bara erkänts officiellt av 107 av FN:s 193 medlemstater, kommer inte att finnas med i kvalet till EM 2016, som startar i höst. Däremot har Bunjaki starka förhoppningar om att landslaget kommer finnas med när kvalet till VM i Ryssland 2018 drar igång om två år.

– Det är jag bombsäker på. Utifrån den politiska utvecklingen och den information vi fått kommer vi finnas med i kvalet som drar igång i september 2016. Bara att vi fått börja spela vänskapslandskamper är ett stort steg, säger Bunjaki som därför på allvar börjat bygga ett lag inför VM-kvalet.

– I inhemsk media nere i Kosovo har jag fått mycket kritik för att jag inte plockar så många spelare från den egna ligan. Men den första fasen är vi förbi, nu är vi i en ny fas där det handlar om konkurrens. Vi har inte tid att göra saker på grund av historien, vi vet vad vi vill och det är VM.

Mediehypen och publiktrycket kring premiärmatchen mot Haiti var enormt.

– Det var 400 journalister på plats, allt från Gazzetta dello Sport till New York Times. Och trycket lär inte bli mindre när vi möter stora nationer som Turkiet och Senegal. Matchen mot Turkiet blir slutsåld och den mot Senegal har det redan sålts 27 000 biljetter till. Den arenan tar 35 000, så det blir säkert slutsålt till den också. Det bor upp emot en halv miljon kosovoalbaner i Schweiz.

Till matchen mot Haiti plockade Bunjaki in Tord Grip i den kosovanska ledarstaben. Han har nu fått en fast position som assisterande förbundskapten. 76-åringen, som har sin bas i Degerfors, gjorde sig under många år känd som Sven-Göran Erikssons högra hand, men stöttar nu istället Bunjaki.

– Tord är allt för mig. Vi pratar med varandra flera gånger om dagen, jag kan bolla saker med honom från morgon till kväll. Han betyder enormt mycket. Hans erfarenhet från sju VM-slutspel är snudd på unik och precis vad vi behöver i en organisation som är under uppbyggnad.

Efter matcherna mot Turkiet och Senegal räknar Bunjaki med nya landskamper mot tungt motstånd i september och oktober.

Bunjaki tränade ÖSK:s P88:or 2003, 2005 var han assisterande tränare till Tony Gustavsson i Degerfors IF, och 2012 var han tillbaka i klubben Örebro. På våren som U21-tränare, under hösten som assisterande tränare åt Peo Ljung efter att Sixten Boström och Lars Mosander lämnat klubben. Men efter säsongen tackade han för sig för att på heltid ägna sig åt Kosovo – ett uppdrag han haft sedan 2007.

Mer läsning

Annons