Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Därför ska Sixten stanna

Sparka inte Sixten Boström. Det är rådet från Leif Arnesson, lektor på Mittuniversitetet i Östersund, som forskat i ämnet att byta tränare. – Det kommer inte bli bättre med ny tränare, säger han.

Annons

Leif Arnessons studier är visserligen hämtade från ishockeyn, men kan enligt universitetslektorn tillämpas på alla lagidrotter.

Tillsammans med två andra forskare gjorde Arnesson 2008 en stor studie där han analyserade alla resultat från elitserien från säsongen 1975/76 till 2005/06.

Många uppbokadeI studien, som fick stor spriding även utanför landets gränser, fastslog forskarna att lagets resultat försämras av ett tränarbyte.

– Det absolut sämsta läget att byta tränare är i en kris, säger Arnesson.

Varför då?– Mitt under säsong är urvalet av tränare sämre eftersom många redan är uppbokade. Dessutom är det få som vill åta sig uppdraget.

– Att kasta ut en tränare och kasta in en ny skapar osäkerhet i gruppen. Alla studier visar att prestationsförmågan går ner under en period och stabiliserar sig igen efter ett år, säger han.

SkräckexempelArnesson, som är specialist på chefsrörlighet, anser att en tränare bör sitta i fem–sju år. Sixten Boström är inne på sin femte säsong. Samtidigt som Arnesson antar att Boström bör ha fått ut sitt max av laget vid den här tidpunkten så anser han att ett tränarbyte bör ske under odramatiska former, helst mellan två säsonger, och med bra framförhållning.

Han tar ett skräckexempel från ishockeyn:

– Där är det populärt att sportchefer hoppar in som tränare i krissituationer vilket skapar en väldig oro. De lag som gör så åker ur. Men fotbollen är duktigare än ishockeyn och gör väldigt sällan den typen av misstag.

Vad anser du att ÖSK-ledningen bör göra?– Till att börja med sätta sig ner och verkligen gå igenom allt vilket jag hoppas skedde på mötet i måndags. Värdera alla valmöjligheter och bestämma sig för vilka åtgärder man vill göra och sedan köra igenom hela det paket man kommit fram till. Jobba tålmodigt, säger Arnesson.

Vad är viktigast för ÖSK just nu?– Att återfå stabilitet och trygghet, och få spelarna att gå ut på planen och tro att de kan vinna. Att sparka nuvarande tränare gör det inte bättre. Man bränner pengar och det blir inte populärt bland tränare och spelare att gå till Örebro. Det blir en nedåtgående spiral.

Exemplet ÅkebyOm ÖSK ändå sparkar Boström anser lektorn att kontraktet med den nye tränaren bör utformas så att han kan stanna längre än säsongen ut. Även om det blir spel i superettan nästa säsong.

– Så gjorde Gif Sundsvall med Sören Åkeby för några år sedan. Han kom in i slutet av säsongen för att rädda Sundsvall kvar, men trots att laget åkte ur engagerade man Åkeby i fyra år. Och nu är Sundsvall tillbaka i allsvenskan med Åkeby som tränare. Där har man lyckats bygga upp en stabilitet, säger Leif Arnesson.

Mer läsning

Annons