Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förväntar mig att vi ska styra och ställa"

Premiär i Atlantic cup i eftermiddag. Då vill ÖSK-tränaren Peo Ljung att hans lag ska gå ut och dominera spelet på EM-arenan i Faro.

Annons
Marc van Heerden och Peo Ljung.

22 spelare är på plats – och alla som är hela lär få speltid när Örebro SK ska avverka tre matcher på sex dagar i Atlantic cup. Tränaren Peo Ljung räknar helst även in träningsmatchen mot Sirius nästa fredag – och ser det som ett block med fyra matcher på tio dagar.

– Om vi ska få det här pusslet att stämma så måste vi se det som fyra matcher på väldigt kort tid, och då är belastningen en faktor som vi måste tänka på hela tiden. Jag tror det kommer bli att vi går runt på många spelare helt naturligt, säger ÖSK-tränaren och fortsätter:

– Men samtidigt vill vi att spelarna ska få möjlighet att växa in i vårt spel och i belastningen och hela den biten. Vi kommer att ta hänsyn till mesta men också flytta fram positionerna när det gäller det mesta.

Någon startelva till onsdagseftermiddagens match mot isländska vicemästarna Hafnarfjördur ville Ljung inte lämna på tisdagen, men klart är att Tobias Nilsson och Ilir Berisha är kvar hemma i Örebro för rehabträning och att Marcus Pode och Robert Åhman-Persson inte tränade med resten av laget under tisdagen.

På plats finns därmed två målvakter, 17 egna utespelare inklusive U17-VM-spelaren Christer Lipovac, samt provspelaren Marc van Heerden.

– Jag tror att vi bestämt vilka som startar i morgon, men samtidigt får vi se lite grann. Vi har tränat två pass i dag och måste stämma av lite grann. Och hur vi väljer att starta nu hör ihop lite med hur vi tänker kring match två, tre och fyra framöver, säger Ljung direkt efter tisdagseftermiddagens lätta träning.

Dessutom har 18-årige, sydafrikanske anfallaren Anthony Gordinho funnits med under ÖSK:s träningspass hittills under lägret i Lagos, men det bara eftersom hans ändå var på rundresa i Europa med Marc van Heerdens agent Ryan Harslief och därmed ändå var på plats.

– Det är ingen spelare vi kommer gå vidare med, säger Ljung.

Onsdagens motståndare Hafnarfjördur slutade tvåa i isländska ligan i höstas, och har tagit 20 titlar de senaste tio åren fördelat på sex ligatitlar, två cuptitlar, sex ligacuptitlar och sex suerpcuptitlar.

Laget har spelat i Europa elva säsonger på raken och fick 1–1 mot AIK på Råsunda i kvalet till Europa league sommaren 2012, men föll sedan med 1–0 i returen hemma på Island.

Laget har redan hunnit med fyra träningsmatcher hemma på Island i januari – två vinster och två förluster – trots att isländska ligan inte drar igång förrän första helgen i maj.

ÖSK-tränaren Peo Ljung har respekt för motståndaren – men är ändå bestämd över vilken matchbild han vill se på EM-arenen Estádio Algarve.

– Jag förväntar mig alltid att vi ska styra och ställa så mycket som möjligt i matcherna, både när vi har bollen och när vi inte har den. Det gör jag varje gång oavsett vilka vi spelar mot. Nu lägger vi fokus på vårt eget uppträdande och försöker jobba med de bitar vi jobbat med fram till nu, och vi vill se att de bitarna stämmer ännu bättre, säger Ljung.

Atlantic cup tjuvstartade på tisdagskvällen med matchen mellan Breidablik UBK, fyra i isländska ligan i fjol, och SV Mattersburg, som just nu ligger sexa i den österrikiska andraligan och som ÖSK möter på lördag.

Breidablik tog ledningen efter knappa halvtimmen genom förre Helsingborgsspelaren Gudjon Pétur Lýdsson, men Mattersburg kvitterade genom Alois Höller strax efter paus och matchen slutade oavgjort. Enligt reglerna i Atlantic cup vidtogs därför en straffläggning om en bonuspoäng, som islänningarna vann med 4–3 efter att Dominik Doleschal bränt den avgörande straffen. Breidablik toppar därmed Atlantic cup-tabellen efter första dagen.

Läs mycket mer inför matchen i onsdagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Marc van Heerden.
Anthony Gordinho och Daniel Gustavsson.

Mer läsning

Annons