Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Går in i allsvenskan med högt huvud"

Han är redo för sin åttonde säsong i ÖSK. Trots ett misstag i förlusten i genrepet mot Vålerengen gräver inte lagkapten Magnus Wikström ner sig.
– Vi går in med högt huvud i allsvenskan, säger han.

Annons
Magnus Wikström (t.v) och Kalle Holmberg.

36-årige Magnus Wikström har gjort en och annan försäsong i sitt liv. För att dra till med en underdrift. Med den allsvenska comebacken i och med bortamatchen mot Halmstad på söndag i sikte krävs det mer än ett misstag i en förlustmatch i ett genrep mot fjolårets norska ligaelva för att Wikström ska börja tvivla.

ÖSK ledde i halvtid mot Vålerengen med 1–0, efter mål av Daniel Gustavsson.

– I första hade vi bra kontroll på dem, det var ett bra lag vi mötte. De gick upp med hög press, men jag tycker vi var ganska smarta där. Vi lyckades skapa en hel del farliga chanser, så det var lite synd att vi bara kunde göra ett mål, säger Wikström.

Men andra halvlek var inte ens två minuter gammal när ÖSK-kaptenen slog en felpass på mittplan. Vålerengen högg blixtsnabbt. Anfallaren Vidar Örn Kjartansson sprang ifrån Wikström, utmanade och blev fälld av Erik Moberg med straff som Kjartansson säkert själv förvaltade till 1–1.

– I andra halvlek blev det en bedrövlig start med straff emot oss direkt som självklart gav dem extra energi och tog lite udd av oss. Vi gjorde ingen bra andra halvlek. Svårt att säga om det var det målet som satte hela sin prägel på hela halvleken, eller vad det är, säger Wikström.

Hur upplevde du situationen?

– Det var ett dåligt ingripande av mig på mittplan, en dålig passning. Sedan blev det en mot en-situation med Moberg och i det läget så blev det lite små tillfälligheter, men det var en ganska klar straff till slut. Men det är klart, ett olyckligt ingripande av mig på mittplan som satte oss i den situationen. Så är det, och det blir man straffad mot när man möter så här bra lag.

I 68:e placerade svenske Rasmus Lindkvist, förra säsongen lagkamrat med ÖSK:s Sam Mensah i Östersund, in 1–2, vilket blev slutresultatet i genrepet på Behrn arena.

Hur bra var Vålerengen?– Svårt att jämföra, men de spelade med väldig energi hela tiden och satte en hög press och så fort bollen var i spel jagade de oss. I första halvlek kontrollerade vi det rätt bra, men i andra så bet det lite mer till deras fördel. Det är svårt att säga, men det är klart att det är ett bra fotbollslag.

Det kändes lite klassiskt brittiskt emellanåt?

– Ja, exakt. Och mycket energi hela tiden. Mycket löpningar. Det kändes i halvtid som att vi hade ganska koll på det och att vi nog skulle kunna straffa dem fler gånger, men tyvärr gick det inte.

Trots förlusten summerar ÖSK en försäsong med sex segrar på tio matcher. Något Wikström och laget tar med sig in i säsongen.

– Jag tycker att vi har tagit steg och vi har gjort en del matcher där vi har presterat riktigt bra. Både defensivt och offensivt. Samtidigt så vet vi om att vi inte kommer ha råd med några stora misstag, för då blir man straffad. Men vi måste våga spela vårt spel också, och vi ska inte gräva ner oss för det här. Vi vet om att när vi presterar bra, då biter det mot många bra lag. Det är bara att se fram emot söndagen. Vi har några viktiga träningar framför oss och det står inte och faller med premiären heller, utan det är 30 omgångar som vi ska avverka i år. Men självklart är det fokus på Halmstad nu.

Wikström spelade hela genrepet i mittförsvaret ihop med Erik Moberg, nyförvärvet från Åtvidaberg. Den duon har spelat nästan fem hela matcher tillsammans under försäsongen, bortsett från tilläggstiden mot Hafnarfjördur då Wikström tvingades bryta matchen.

– Jag tycker det känns jättebra. Som i första halvlek så har vi ett bra försvarsspel över hela planen, men i andra så blev vi lite utspridda. Och självklart så sätts vi också i lite knepiga situationer. Men det är inget att vara orolig över. Vi gör det bra och vi vet att vi har en säker sista utpost i Oscar (Jansson) också. Vi går in med högt huvud i allsvenskan, säger han.

Mer läsning

Annons