Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är ÖSK-veteranernas skräck

I fjol pensionerade han Samuel Wowoah. I år är målet att bänka Patrik Haginge. Daniel Björnquist är mannen som ÖSK-veteranerna får se upp med.

Annons
Daniel Björnquist (till vänster).

Samuel Wowoah hade startat 143 av de 150 senaste seriematcherna som vänsterback för ÖSK inför säsongen 2013. Men samma sommar värvade ÖSK Daniel Björnquist från Forward och resten är, som det heter, historia.

Björnquist klarade klivet från division 1 till superettan på nolltid, fick starta sex matcher redan första hösten, på Wowoahs bekostnad. Och efter säsongen fick veteranen ett ”tack och hej” från klubben.

– Det var snabba ryck i somras. På en vecka gick jag från att spela match med Forward till att spela med ÖSK. Det tar ett tag att komma in i en ny grupp, ett helt nytt lag. Jag ska lära känna dem och de ska lära känna mig, det är en process. Men jag tycker det blev en helt okej första höst, säger Björnquist som spelade 90 minuter när ÖSK säkrade det allsvenska avancemanget på Skarsjövallen.

Inför årets säsong söker ÖSK en vänsterfotad vänsterback – och har istället flyttat över Björnquist till sin naturliga position på högerkanten för att stärka konkurrensen där. Patrik Haginge lär känna flåset – i fjol startade han 29 matcher som högerback (i den 30:e var han avstängd), men i år är det ”Dajje” som hittills fått mest speltid på positionen.

– Haginge är jätteduktig, men det är bra med konkurrens. Jag kan bara försöka göra så bra som möjligt och visa att jag vill spela, säger Björnquist.

Är bytet till högerbacken något ni diskuterat eller något som bara skett?– Vi har pratat lite grann om det. Men det är mer så att jag är med och konkurrerar på båda sidorna nu. Samtidigt är jag högerfotad, och jag tycker nog att höger är min naturliga position.

Det blir lättare att komma runt, lättare att slå inlägg …– Ja, precis. Men samtidigt är det lite av en vanesak. Spelar man till vänster finns fördelar med det också, att man har högerfoten in i banan och kan hitta passningar och inspel. Det finns för- och nackdelar med båda, men det är klart att höger är mer naturligt än vänster.

Från att för ett år sedan ha tränat kvällstid med Forward har Björnquist nu fått vänja sig vid att ofta köra två pass om dagen. Men övergången från division 1-försäsong till allsvensk dito var kanske ändå inte lika stor som han hade förväntat sig.

– Klart det är tufft, men samtidigt har ÖSK ett lite nytt upplägg. Normalt är det många lag som tränar ned sig fullständigt, men vi fokuserar istället på att vara fräscha hela tiden på fotbollspassen för att kunna ha 110 procent fokus på varje träning och varje bollpass. Det är mycket kvalitativ träning, och det är väldigt viktigt, säger han.

I dag väntar säsongens tredje träningsmatch, och den andra i Atlantic cup. Spelarna får laget på matchdagen, och Björnquist, som var en av sex ÖSK-spelare som fick göra 90 minuter i premiärmatchen mot Hafnarfjördur, vet inte om han får chansen igen eller om tränarna väljer att vila honom till matchen mot Slovan Liberec på måndag.

– Jag vet faktiskt inte, vi får se hur de tänker och resonerar. Men kroppen känns bra, och det är bara skönt att var igång igen med matcher, säger ”Dajje”.

Läs mycket mer inför matchen mot SV Mattersburg – bland annat ett stort reportage med Mohammed Saeid – i lördagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons