Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligheten bakom målet: Överlägsen spänst

Han nickade in viktiga 2–0-målet mot Slovan Liberec. Efteråt avslöjade Erik Moberg hemligheten – som kan bli guld värd för ÖSK i allsvenskan.

Annons
Erik Moberg.

Han lyfte, och det såg aldrig ut som om han skulle landa.

ÖSK:s mittback Erik Moberg, frekvent uppe i offensivt straffområde på fasta situationer, styrde med pannan in Marc van Heerdens frispark efter ett imponerande hopp rätt upp i luften. Ghananske supertalange Isaac Sackey, som var satt att markera Moberg, var inte ens nära att nå bollen, som seglade in i bortre delen av målet.

Efteråt avslöjade Moberg hemligheten bakom målet: Sin superspänst.

– När jag var i Åtvidaberg gjorde vi tester, och där hade jag bäst spänst av alla. När jag stillastående hoppade rätt upp i luften nådde jag ungefär 65 centimeter. Jag kanske borde sadla om till höjdhoppare, säger han och skrattar.

– Här i ÖSK har vi inte mätt, men Shpetim Hasani har bra spänst också. Det är nog han och jag som är värst.

Spänsten är förstås en egenskap som är användbar i alla höjddueller, och en viktig pusselbit i eget straffområde för en mittback som Moberg. Som offensivt vapen har han dock inte fått ut särskilt mycket av sin specialegenskap.

Faktum är att han bara gjort ett enda mål på 59 allsvenska matcher – och även om man räknar in superettan har han bara gjort två mål i seriespel de senaste fem säsongerna.

– I början i Åtvidaberg gjorde jag lite mål (fyra stycken i superettan 2008, reds anm), men sedan har det varit lite stiltje. Jag har ändå alltid fått gå fram på fasta situationer, och jag hoppas att det fortsätter så i ÖSK också, säger han.

Moberg, som fick mest speltid av alla ÖSK-spelare under Atlantic cup med 225 minuter eller fem av sex möjliga hela halvlekar, såg målet i den 24:e minuten mot Liberec som revansch för två missade chanser tidigare i matchen.

– De två första hörnorna som ”DG” slog var perfekta och jag förstår inte hur jag kunde missa. Men på frisparken kom jag bra och curlade dit bollen i bortre, säger Moberg.

Försvarsmässigt gjorde ÖSK en fläckfri insats mot Slovan Liberec. Den tjeckiska toppklubben, som genrepade inför 16-delsfinalen i Europa league nästa vecka och ställde upp med bästa tillgängliga lag, hade massor av boll, men skapade ytterst få heta chanser.

Moberg bildade ett superstabilt mittlås med lagkaptenen Magnus Wikström och stängde igen när Liberecs toppforward Josef Sural försökte bryta igenom.

– Ja, vi fick till defensiven jäkligt bra i dag. Jag pratade med ”Hagge” (Patrik Haginge) och varken han eller jag tyckte att de skapade jättemycket. De hade väl ingen jättemålchans egentligen? Jag och ”Mange” (Wikström) finner varandra mer och mer. Vi har stått rätt högt upp med laget i de här matcherna, och vi kompletterar varandra bra, faller i rätt lägen och så vidare. Det känns faktiskt jättebra, säger Moberg.

Däremot vill Moberg inte dra för stora växlar av ÖSK:s finfina inledning på försäsongen med fyra raka segrar varav tre i Atlantic cup.

– Vi var duktiga i Åtvidaberg också och vann många matcher på försäsongen. Men det är när allsvenskan drar igång som man ska vara bra. Det är bara att försöka bibehålla den här formen och bygga vidare, säger han.

– Det är för tidigt på säsongen att säga hur bra det kan bli i allsvenskan, men det är klart att det stärker självförtroendet enormt att öppna med fyra raka segrar. Nu är det bara att bygga vidare härifrån.

Läs mycket mer om matchen i tisdagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons