Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag förstår inte varför vi ska betala"

För ÖSK kommer polisens besked som en överraskning. Björn Åqvist, ordförande i ÖSK Elitfotboll, tycker att bolaget ÖSK har samma rätt till gratis bevakning som vinstdrivande krogar eller Systembolaget.

Annons
Björn Åqvist, ordförande ÖSK elitfotboll.

Hittills har ÖSK och polisen haft en överenskommelse där klubben står för bevakningen inne på arenan medan polisen tar ansvar för den utanför arenan. Men nu kan det alltså komma en räkning för de tjänsterna.

– Jag förstår inte varför det skulle vara skillnad på en ideell förening och en verksamhet med kommersiell karaktär. Är arrangemanget en del av samhällets utbud så har polisen en uppgift i att säkra tryggheten för allmänheten, säger Björn Åqvist.

Som exempel på polisiära insatser som görs gratis kring vinstdrivande verksamheter nämner han Systembolaget och nattklubbarna.

– Där brukar polisens bevakning vara intensiv. Och det tycker ju jag att det är bra att den är. På samma sätt ska folk känna sig trygga när de går på fotboll.

Föreningar också kommersiella

Att ÖSK sedan 2006 drivs som Aktiebolaget ÖSK Elitfotboll anser han inte ska göra någon skillnad.

– Alla sådana här evenemang borde bedömas i proportion till vilka insatser som krävs. Oavsett om de drivs som ekonomiska föreningar, ideellt eller som aktiebolag.

Även en ideell förening driver kommersiell verksamhet och har ett vinstintresse resonerar Björn Åqvist. Ska ÖSK betala bör alltså många andra idrottsföreningar och näringslivsverksamheter också få en räkning. Polisen i Örebro kan i alla fall räkna med en livlig diskussion kring frågan.

– Skulle de kräva betalt redan i höst känns det som för kort varsel och oplanerat. Självklart måste detta diskuteras, fastslår Åqvist.

Förbundsbasen är oroad

Det är inte bara Örgryte och ÖSK som oroas över polisens räkningar. Även förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell är oroad för vad beslutet kan betyda för framtiden.

– Sett ur ett internationellt perspektiv förlorar svensk fotboll konkurrenskraft av detta, säger han till TT.

Lagrell hoppas att polisen i Örebro tänker om.

– Vi hoppas att det inte blir verklighet på fler ställen. Om det blir det tror jag att många idrottsföreningar som övervägt att bli bolag inte kommer att genomföra det.

Mer läsning

Annons