Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljung: "Kopplingar som ger extra nerv"

För ÖSK-tränaren Peo Ljung är derby Helsingborg, Landskrona och Malmö FF. I kväll står han inför sitt första länsderby i Örebro.

Annons

- Det ska bli oerhört roligt. Jag vet ju inte hur det varit tidigare här, men det känns som att de här två lagen har väldigt många kopplingar inbördes, vilket ger en extra nerv åt matchen, säger Ljung.

Han talar om det faktum att sju spelare i Degerfors IF:s trupp har anknytning till Örebro, och att fyra i hans eget ÖSK tidigare spelat i Dif.

Vilket är oerhört många, sett till historien, då få spelare valt att gå det som kallats "den förbjudna vägen".

- I Skåne har det inte varit så ovanligt att spelarna gått runt en del i klubbarna, säger Ljung.

Han har spelat ett antal derbyn i Skåne, och varit inblandad som tränare också. I Helsingborgs IF:s färger.

- Gentemot MFF har jag varit med på "Lillebrorssidan". Åtminstone på så sett att Malmö är en större stad och att MFF varit en storklubb i Europa. Å andra sidan var jag med och tog dubbeln 1999 med HIF, samma år som MFF åkte ur allsvenskan. Även om det var en stor sak för alla helsingborgare så var nog alla överens om att derbymatcherna saknades året efter.

I kväll är det nog få som inte ser ÖSK som storebror och favorit i det första seriederbyt sedan 2006.

- Det här är två lag som känner varandra oerhört väl. Vi vet vad de vill göra med sina fasta situationer, har koll på deras varianter. För att överraska oss i de delarna så måste de nog hitta på något alldeles nytt, med risk för att överraska sig själv samtidigt.

I ÖSK finns Peter Samuelsson, som så sent som i fjol spelade i Dif under hösten. Där finns också Emil Berger och Christoffer Wiktorsson, som båda är uppvästa i bruksorten. Lägg till dem också ÖSK-anfallaren Shpetim Hasani, vars första svenska klubb var Dif från 2005 och tre år framåt. Lägg till det fystränaren Jimmy Högberg, som ÖSK snodde för Dif inför den här säsongen.

I Dif-truppen finns inte färre än sju spelare med anknytning till Närke, som faktiskt pendlar från Örebro. Patrik Anttonen, Niklas Klingberg, Erik Nilsson och Pontus Jakobsson har spelat i ÖSK, Anttonen i 14 år fram till den här säsongen. I bilpendeln ingår också Robert Medwegy, Jonas Bohlin och Daniel Sundgren.

- Det finns alla förutsättningar för en riktig fotbollsfest, och jag hoppas verkligen att folk sluter upp till matchen. Och att alla kommer för fotbollens skull, säger Peo Ljung.

Storebror eller inte, derbymatcher är mycket känslor som måste hanteras. Dina tankar runt det?

- Det lag som bäst klarar att kombinera de heta känslorna och kampen med att behålla kyla och fokus i avgörande lägen brukar vinna. Det är en balansgång och inte alltid så lätt. Det känns som att vi är väl förberedda på alla plan, säger Ljung.

Avspark på Behrn arena 19.20.

Mer läsning

Annons