Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljung: "Kul att Degerfors tänkt till"

Degerfors hade lagt upp en extremt försvarsinriktad taktik i länsderbyt. Det tyckte motståndaren var ”kul”.
– Det ger oss bara utmaningar, säger ÖSK-tränaren Peo Ljung.

Annons

Degerfors visste vad som väntade i årets första länsderby. Ett hemmalag som ville föra spelet och äga boll. Motmedlet blev en ovanligt defensiv uppställning med bland annat tre mittbackar i en fembackslinje och alla spelare på egen planhalva utom en ensam jagande Amadaiya Rennie.

– Vi valde att ändra i vår organisation med tanke på att vi vet att Örebro är väldigt bra i boxen och har bra inläggsspel. Vi gör också en bra första halvlek försvarsmässigt. Däremot är inte vårt anfallsspel tillräckligt bra. Vi har några omställningslägen som vi inte utnyttjar, säger Patrik Werner.

Dif-tränaren är väl medveten om att taktiken var allt annat än publikfriande inför fullsatta läktare.

– Jag är lite kluven. Vi bjuder upp till kamp även om det inte såg så roligt ut. Men det handlar om att vinna matcher och vår förhoppning var att hålla 0–0 så länge som möjligt och sedan kontra in något mål. Jag ångrar ändå inte hur vi la upp matchplanen.

En som däremot gillade Degerfors spelsätt var ÖSK-tränaren. Utifrån aspekten att det var ett nytt, oväntat taktiskt drag att bemästra.

– Jag vet inte om kul är rätt ord, men jag säger det ändå. Det är kul att Patrik och Jonas (Lindskog, andra delen av Difs tränarduo) tänkt till. Det ger oss nya utmaningar, nya saker att grubbla över. Vi får visa att vi har ett antal verktyg i den här lådan som vi kanske inte ens tänkt på inför matchen. Det är roligt med det här taktiska spelet också, säger Peo Ljung.

Han var nöjd med en hel del kring det egna lagets insats. Men pekade också på en liten brist som behövde åtgärdas efter en mållös första halvlek.

– Vi hade behövt vara lite tydligare i inläggssituationerna. Ännu mer distinkta och rörliga i löpningarna in i de ytor som vi är intresserade av att hitta.

När Ahmed Yasin direkt efter paus gjorde 1–0 fick matchen en annan karaktär. Degerfors bytte strax efteråt in Alexander Andersson och Emil Hedén och övergick till ett mer klassiskt 4–4–2-spel. Spelet blev lite öppnare. Ilir Berishas nickade in 2–0 med tio minuter kvar. Men gästerna skapade sedan en del farliga chanser som kunde spräckt Oscar Janssons nolla.

– Sista tio minuterna är jag inte nöjd med. Där vill jag se mycket mer cyniskhet. När vi skaffat oss ett resultat vill jag se lite mer cynism i laget. Det är en erfarenhetsfråga. Mycket av den ska finnas på mittfältet. Där har vi mycket talang. De håller på att skaffa sig den här erfarenheten, men vi har några steg till att ta där för att vi ska vara riktigt bra.

Sedan gör han ett spontant tillägg:

– Kul att det var så mycket folk. Kul att kunna bjuda på en bra match och ett gott derby. För vår del var det bra att kunna skicka hem örebroarna med ett leende på läpparna så att de kan gå till jobbet i morgon och sedan väljer att komma tillbaka igen.

Veteranen Samuel Wowoah var tillbaka på vänsterbacksplatsen efter att ha varit bänkad sedan halvtid i bortamatchen mot Hammarby.

– Vi har de sista två matcherna glidit ifrån vår styrka på fasta situationer. Där vet vi att Samuel har en bra serve på hörnorna. Extra kul för oss att han hittade den ytan som låg bakom det andra målet. Han har bra inläggsfot också. Hade vi varit mer distinkta i straffområdet i första halvlek hade vi kunnat få betalt på det sättet också av Samuels spel.

Mittfältaren Tobias Nilsson var uttagen i 19-mannatruppen men togs bort när den skulle bantas med en spelare före matchstart.

– Han har ingen känning av sin lårskada. Men vi strök honom av den anledningen att han inte spelat match på ett par veckor och utifrån vilka vi valde att starta matchen med.

Läs mycket, mycket mer om derbyt i tisdagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons