Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungs hyllning till kritiserad Wiktorsson

Efter segern mot Assyriska valde ÖSK-tränaren spontant att hylla en mittback.
– Jag är jätteglad för Christoffer Wiktorssons skull, säger Peo Ljung.

Annons

Bakgrunden är välkänd. I ett par tidigare matcher har Christoffer Wiktorsson varit inblandad i avgörande situationer på ett negativt sätt. Efter frilägesutvisningen och poängförlusten mot Hammarby riktade tränare Ljung öppen kritik mot 24-åringens agerande. Och i förra omgången i länsderbyt mot Degerfors blev han som vänsterback utbytt redan i halvtid.

I avstängde Magnus Wikströms frånvaro tog Christoffer Wiktorsson nu åter plats i mittförsvaret tillsammans med Ayanda Nkili. Assyriska gjorde ett kvitteringsmål efter hörna men i övrigt agerade mittbacksparet stabilt framför Oscar Jansson. Och på pressträffen efteråt höll Peo Ljung ett spontant hyllningsanförande riktat till Christoffer Wiktorsson.

– Ni vet att jag har legat på honom ett antal veckor. Men i dag är Christoffer den Christoffer som jag vill han ska vara. Det har varit tveksamt innan när han inte varit riktigt koncentrerad. Gör man misstag som beror på den orsaken får man stå för det lite själv. Framför allt när jag vet att hans potential och nivå i spelet är som det var i dag.

– Jag är jättenöjd att han kunnat ta den kritiken på det sättet, att vi kunnat jobba med honom och nu levererar en sådan prestation. Jag är jätteglad för din skull, Christoffer. Helt perfekt. Nu gäller det bara nästa utmaning: att hålla den nivån.

Om spelet i övrigt valde ÖSK-tränaren att kalla det ”en toppmatch”. I alla fall före paus.

– Det är riktigt hög klass på matchen i första halvlek mellan två jämna, starka lag, säger Peo Ljung som ändå saknade en detalj:

– Det jag, laget och till och med de på läktarna saknade var mer avslut. Det fanns flera tillfällen när vi vunnit bollen där vi kunde gått framåt. Där valde vi istället att behålla bollen inom laget lite för ofta.

Det var spridda burop från publiken. Hur upplevde ni det?– Jag köpper det. Alla här kände viss frustration över att vi manövrerade spelet som vi ville men gick med bollen. Det fanns 4 400 duktiga tränare här på läktaren som kunde se att vi hade behövt ta avslut i boxen och gå framåt lite oftare när vi vunnit bollen. Det var också våra enkla instruktioner i halvtid. Sedan fick vi inte kvalitén att sitta lika bra i andra halvlek som i första, förutom de här två grejerna. Men när vi gör två mål i andra får man väl köpa det.

ÖSK-tränaren tyckte spelet blev slarvigare efter paus med fler individuella misstag. Men efter två raka oavgjorda på hemmaplan så innebar trepoängaren ändå ett lyft. Inte bara i tabellen.

– Segern stärker oss för vi vet att vi gjort en stark prestation mot ett lag som de åtta-nio första omgångarna tillhörde toppen. Jag är därför riktigt grymt stolt över grabbarna.

Att högermittfältaren Ahmed Yasin blev matchhjälte med sina två mål undgick ingen. Inte heller att han och vänsterkantens Daniel Gustavsson åter skiftade kanter under matchens gång. Efteråt avslöjade Ljung att det inte var tränardirektiv. Tvärtom.

– Vi förstod inte varför de bytte i första halvlek. De har den friheten att göra det om de känner att de kört fast eller fått övertag på en back. Men nej, Yasin till höger och Daniel till vänster var den ursprungliga planen och så bytte vi tillbaka i halvtid.

Vänsterbacken Samuel Wowoah haltade ut tidigt i andra halvlek. Men hur svår skada är för tidigt att säga, enligt Ljung.

– Han fick ett problem med sitt lår men jag är osäker på hur allvarligt det var. Vi får kolla det i morgon.

Klart är att två avstängda spelare kommer att saknas till nästa omgång borta mot Ängelholm. Både Ahmed Yasin och Nordin Gerzic fick sin tredje varning för säsongen i slutet av matchen mot Assyriska.

– Vi kommer nu att få en besvärlig situation. Vi får se hur vi ska lösa det. Men vi ska jaga det här till omgång 30, det har vi lovat varandra. Jakten fortsätter, säger Peo Ljung.

Mer läsning

Annons