Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ska dela på Poro-kakan

I Finland är det klang och jubel kring Roni Porokaras eventuella övergång från ÖSK till israeliska Maccabi Haifa. Inte minst i FC Honka som även de tjänar sig en hacka.

Annons
Roni Porokara placeras av tysk media i Energie Cottbus.

- Jo, vi har en ”sell on fee”, så det kommer lite pengar till oss också, säger Ari Masalin, sportchef i Porokaras förra klubb FC Honka, på flytande svenska.

Klubben som, bland annat sålt målvakten Tomi Maanoja till AIK och nu senast mittfältaren Joel Perovuo till Djurgården, lever på sin förmåga att utveckla spelare för att sälja dem till större ligor. Ofta, som i Porokaras fall, med allsvenskan som mellanlandning.

Men pengarna slutar inte trilla in efter den första försäljningen. ”Sell on fees”, eller vidareförsäljningsklausuler, utgör även de en bra inkomstkälla för Esbo-klubben.

Hur mycket tjänar ni om Porokara flyttar till Israel?

- Det får jag naturligtvis inte avslöja men standard är mellan 10 och 20 procent, säger Ari Masalin.

Så om Porokaras pris är, låt oss säga fem miljoner kronor, så får ni någonstans mellan femhundratusen och en miljon kronor?

- Jo, det blir det ju.

Det finns även andra som vill vara med och dela på kakan. Förutom Honkas 10-20 procent så ska Porokaras tidigare klubbar FC Hämenenlinna och FC Jokerit dela på fem procent enligt Fifas regler om solidaritetsersättning. Och så har vi arvodet till agenten Oliver Cabrera som, enligt uppgift till NA,  torde ligga uppåt tio procent av övergångssumman.

Uppgifterna om transfersumman har varierat kraftigt. Allt från 7,5 miljoner kronor ner till 4,3 miljoner har vädrats i israelisk och svensk press.

Men om vi leker att ÖSK säljer sin finske landslagsman för fem miljoner, så hamnar alltså mellan 25 och 35 procent av pengarna i andra fickor än ÖSK:s. Kvar till Örebroklubben blir någonstans mellan 3,8 miljoner och 3,3 miljoner kronor.

ÖSK är nöjda

På frågan om den överrenskomna transfersumman ligger i spannet som diskuterats i massmedierna, vill ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren inte kommentera några siffror men säger till NA:

- Vi är överrens med Maccabi och vi är nöjda. Nu är det upp till spelaren.

ÖSK har aldrig offentliggjort hur mycket man betalade för att köpa loss Roni Porokara från finska Honka, 2008. Men i finländsk press uppgavs övergångssumman ligga på 1,7 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons