Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: klart för nytt konstgräs på Behrn arena

Nu är det klart: första veckan i juni börjar arbetet med att byta ut konstgräset på Behrn arena.
– Det nuvarande hade klarat ett år till, men vi vill utnyttja det lägliga VM-uppehållet, säger Örebroportens Rolf Karlsson.

Annons

Redan i höstas berättade NA att en projektgrupp var tillsatt för att utreda lämpligast tidpunkt för att byta ut konstgräset på Behrn arena. Arbetsgruppen har nu fastnat för ett datum.

– Vi har därför gått ut till fem olika företag med en intressefråga om en riktad upphandling, säger Rolf Karlsson, förvaltningschef på kommunala fastighetsbolaget Örebroporten.

Följande villkor gäller: Första veckan i juni inleds arbetet med att plocka upp det nuvarande konstgräset. Veckan därpå börjar installationen av det nya. Det beräknas ta två-tre veckor. Därefter ska omläggningen besiktas och godkännas innan spel åter kan bli aktuellt.

Premiärmatchen på nya underlaget är planerad att bli den herrallsvenska mötet ÖSK–Elfsborg som ska spelas sista veckan i juli.

– Det är lite kul att Elfsborg blir premiärgäster eftersom de är lite av pionjärer på konstgräs i Sverige, säger Rolf Karlsson.

Det nuvarande konstgräset godkändes för första gången våren 2006 och har haft Fifas högsta klassificering vilket innebär att landskamper och internationella matcher får spelas på arenan. Varje årlig besiktning har gett underlaget godkänt.

Att det ändå kommer att bytas denna sommar beror på det långa VM-uppehåll som herrallsvenskan tar under två månader.

– Det nuvarande konstgräset kunde säkert klara ett år till, men man vill helst undvika att lägga nytt under vinterperioden. En vinter som denna hade det till exempelvis varit omöjligt, säger Rolf Karlsson.

Två damallsvenska matcher för Kif Örebro kommer ändå att påverkas av arbetet. I juni ska laget möta Sunnanå och Tyresö på hemmaplan.

– De vet om att de blir drabbade och måste spela de matcherna på en annan arena i Örebro, troligen Karslund arena. Men det gick inte att göra på annat sätt, säger Rolf Karlsson.

Hur mycket kommer bytet av konstgräs att kosta?

– Det beror lite på om det stötdämpande underlaget, paden, kan återvändas. Då sparar vi en miljon. Men annars får vi räkna med en totalkostnad på omkring fyra miljoner kronor.

– Men kravet på leverantören är att även detta gräs ska ha en garantitid på minst fem år.

Behrn arena är en av de anläggningar som utnyttjas mest i hela landet, året om. Cirka 2 000 timmar per år visar statistiken.

I Gävle ska allsvenska Strömvallen också byta konstgräs veckan innan Örebro.

– Vi ska naturligtvis höra med kollegorna där för att få lite tips på hur de gör sitt val, säger Rolf Karlsson.

Det nuvarande konstgräset på Behrn arena kommer dock inte att kasseras.

– Vi ska snart fatta beslut, men huvudspåret är att vi ska lägga ut det som träningsplan på Trängens IP, säger Susann Pettersson, enhetschef på Örebro kommuns fritids- och turistförvaltning.

Mer läsning

Annons