Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utrustning ska ge bättre konstgräs

Nya maskiner, större noggrannhet och ett nytt schema.
Där har ni Örebroportens svar på den kritik som riktats mot konstgräset på Behrn arena.

Annons

– Vi tar till oss av kritiken. Vi vill självklart inte att planen ska få ett dåligt rykte, säger Rolf Karlsson, förvaltningschef på Örebroporten.

Hård kritikKonstgräsmattan på Behrn arena är bara ett år gammal.

Men redan är kritiken hård från spelarhåll.

– Det sämsta jag någonsin varit med om. Den är stenhård. När vi springer på den med fotbollsskor låter det som att vi är på Solvalla. För mig är det solklart att många av de skador vi drabbas av har med underlaget att göra, sa ÖSK-anfallaren Andreas Haddad i en NA-intervju för en tid sedan.

Och det är inte enbart ÖSK-spelare som haft synpunkter. Kalmarprofilen Henrik Rydström var inte sen att utnämna planen till ”Sveriges sämsta” efter att KFF varit på besök.

– Det är självklart att vi lyssnar på all eventuell kritik och försöker lösa problemen, säger Rolf Karlsson.

Örebroporten äger arenan, men sköter inte planen. Det gör kommunen via fritid och turism.

”Annan behandling”Ett problem kan vara att mattan är relativt ny, och av en helt annan typ av den som tidigare låg på arenan.

– Den kräver en annan behandling än den förra, och det kan ta lite tid att lära sig sköta den på rätt sätt. Nu har vi tittat över vad vi kan förbättra, i samarbete med tillverkaren, och skaffat delvis ny utrustning.

Konstgräsmattan är en blandning av strån, granulat (små gummikulor) och sand. För att hållas mjuk och bra måste den harvas med jämna mellanrum.

Ska hitta rätt

– Den nya mattan kräver annan skötsel än den tidigare. Vi jobbar med att hitta rätt. Det kan handla om hur djupt man harvar, med vilken hastighet man kör maskinerna och hur ofta som krävs för att nå bäst resultat, säger Rolf Karlsson.

Spelarnas arbetsplatsÖSK tränar på planen varje dag. Den är spelarnas arbetsplats.

– Därför ser vi nu till att behandla planen inför varje träning de har, så att de ska ha en ”nyklippt” plan varje gång. Det fungerar ju så att ju fler som varit på den, desto mer tilltrampad och hård blir den. Vi hoppas att det, tillsammans med nya verktyg och förbättrade kunskaper om mattans beskaffenhet ska lösa problemen.

– Mattan i sig är toppklass, och vi kommer att följa upp noggrant för att hitta bästa sätt att sköta den, säger Rolf Karlsson.

Mer läsning

Annons