Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK ska betala polisjobbet

ÖSK kommer att få betala för polisbevakning inne på arenan den här säsongen. Men även i nära anslutning till arenan.
– Jag tycker det är besynnerligt att vi ska behöva betala för det när vi inte har några befogenheter att göra något utanför, säger ÖSK:s ordförande Björn Åqvist.

Annons

Enligt Sveriges Radio Ekot kommer Rikspolisstyrelsen att göra allvar av sina planer att ta betalt av de allsvenska klubbar som drivs som aktiebolag. De tre är AIK, Djurgården – och ÖSK.

– Det här är en stor och komplicerad fråga som inte bara gäller fotbollen. Vad ska samhället stå för? Vad ska verksamheten stå för?, säger ÖSK:s ordförande Björn Åqvist och fortsätter:

– Om det är oroligt inne på krogarna och utanför, ska krögarna stå för det? Om det blir bråk på ett tåg, ska SJ stå för det? Vart går gränsen?

Polisen kommer att ta betalt för allt arbete som utförs inne på arenorna – men också i nära anslutning till dessa, rapporterar Ekot.

– Jag tycker det är besynnerligt att vi ska behöva betala för det när vi inte har några befogenheter att göra något utanför arenan, som jag har förstått det.

Hur stora kan kostnaderna bli för er?– Det har jag ingen uppfattning om i nuläget. Men om det nu även gäller utanför arenorna så kan det bli otroligt mycket mer än om det bara hade gällt inne på arenan, säger Björn Åqvist.

Rikspolisstyrelsens nya riktlinjer handlar om att mer bokstavligt följa ordningslagen – därför ska notan skickas till de klubbar som drivs som aktiebolag.

– Vi vill ta betalt därför att riksdagen genom ordningslagen har sagt att vi ska göra det. Vi har ingen valmöjlighet. Det är en demokratiskt beslutad lag som polisen bara har att rätta sig efter, säger Lars Tonneman, chef för polisrätt inom polisen till Ekot.

– Det ska vara tryggt för alla vistas inne på Behrn arena. Och självklart är vi beredda att ta kostnaderna. Men vi kommer att hela tiden ha en diskussion med polisen. Vi kommer att ta vårt ansvar och polisen sitt och därifrån fördela kostnaderna mellan oss, säger Björn Åqvist.

Han är medveten om att ÖSK riskerar att dra på sig större polisräkningar vid vissa matcher under säsongen.

– Traditionellt är det Stockholmslagen plus de närliggande lagen som kommer med mycket supportrar. Samtidigt kan det vara svårt att i förväg veta vilka matcher som kan bli oroliga.

Enligt Björn Åqvist kan det bli aktuellt att utöka antalet publikvärdar för att dra ner på poliskostnaderna.

– Som jag ser det måste vi ta ett större ansvar för vad som händer inne på arenan, säger han.

Mer läsning

Annons