Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK slipper brandkåren

Dagen efter den herrallsvenska slutomgången inleds arbetet med att byta konstgräset på Behrn arena. En stor förändring är att också planbevattning installeras.

Annons

–Det har varit ett starkt önskemål, säger Rolf Karlsson, förvaltningschef på Örebroporten.

Det är tredje gången ett nytt konstgräs kommer att läggas på Behrn arena. Det första var på plats inför säsongen 2003. Men kritiken kom tidigt mot att underlaget var för hårt. Hösten 2005 placerades därför en mjuk så kallad pad, ett stötdämpande material, under själva mattan. Ett ingrepp man nu kan dra nytta av.

– Den pad som finns på plats är mycket tjockare än vad som läggs in på nya konstgräsplaner i dag. Vår pad klarar säkert två skiften till utan problem, säger Rolf Karlsson.

Efter fem tävlingssäsonger kommer däremot själva mattan att förnyas. I samband med det inrättas också ett bevattningssystem med sprinklers runt hela planen.

– Det är av rent spelmässiga skäl. Lagen vill ha möjlighet att få till ett ännu snabbare spel, säger Rolf Karlsson.

Blött på sex minuterHittills har brandkåren i bland kommit till Behrn arena för att vattna underlaget på matchdagen. Men spelarna vill också kunna träna på ett matchliknande underlag.

– Med den nya planbevattningen kan man blöta hela ytan på sex minuter. Det gör det till och med möjligt att slå på systemet i pausen om man vill, berättar Rolf Karlsson.

Måndag den 8 november inleds arbetet med att riva upp nuvarande konstgräs. Två veckor senare beräknas arbetet med att installera det nya påbörjas. Om vädret är gynnsamt ska allt vara spelklart i mitten av december.

– Det bör vara plusgrader när nya mattan läggs på eftersom skarvarna ska limmas. Om det är för kallt måste arbetet ske under uppvärmda tältdukar.

Förhoppningen är också att det är torrt när den nuvarande plastmattan rivs upp. Den ska nämligen omgående flyttas till Trängens grusyta och bli en träningsplan på Väster.

– Där kommer inget stötdämpande underlag att finnas eftersom Trängens konstgräs aldrig ska användas i tävlingssammanhang, säger Rolf Karlsson.

Mondo leverantör

Den italienska tillverkaren Mondo får förnyat förtroende att vara leverantör av konstgräset som kommer att vara av den senaste versionen. Det finns inte i Sverige men två planer i Finland har underlaget. Det är godkänt för internationellt spel enligt Uefas och Fifas hårda regler.

– Det består av lite kortare strån än tidigare vilket gör att gräset kommer att stå upp mer. Men det är så liten skillnad att bara de mest insatta kommer att märka den, säger Rolf Karlsson.

”En bra affär”

Kostnaden för bytet har tidigare sagts bli fyra-fem miljoner kronor. Men när avtalet nu är färdigt vill Rolf Karlsson inte precisera den exakta summan av hänsyn till Mondo.

– Men eftersom vi kan utnyttja en garanti som fanns för den förra mattan blir den här lösningen rejält billigare än om vi anlitat ett annat företag. Därför är det här en bra affär för båda parter, säger han.

Mer läsning

Annons