Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK slipper polisnotorna

Beslutet att klubbar som drivs som aktiebolag själva ska stå för kostnader för polisbevakning rivs upp. 

Annons

Regeringen har föreslagit att ändringen ska ske från 1 januari 2014.

Frågan har varit en het potatis i idrotts-Sverige, och i synnerhet inom fotbollen, sedan 2011.

- Jag är övertygad om att vi får ett brett stöd för det här i riksdagen, säger Johan Pehrson, folkpartistisk riksdagsman från Örebro som länge varit med och drivit motståndet mot att klubbar i aktiebolagsform ska särbehandlas.

Jan Karlsson, vd för ÖSK Elltfotboll AB, är mycket nöjd med det nya beslutet.

- Det är en seger för svensk fotboll, för idrotten i stort, och givetvis också för oss i ÖSK som varit med som ett pilotfall under resans gång. För ÖSK handlar det om relativt stora pengar, men i i jämförelse är det ännu viktigare för klubbarna i Stockholm där det rör sig om miljonbelopp, säger Jan Karlsson.

De nuvarande reglerna har slagit snett mot idrotten. Klubbar som drivs som aktiebolag, som ÖSK, AIK, Djurgården och Hammarby, har varit tvungna att betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar som exempelvis IFK Göteborg och Malmö FF inte behövt betala för samma bevakning.

- Det här är goda nyheter som är bra för klubbarna, bra för säkerheten och bra för oss som älskar fotboll, säger Johan Pehrson.

Det nya förslaget innebär inte någon förändring när det gäller ansvarsfördelningen mellan polis och arrangör. Huvudansvaret för ordning och säkerhet vid arenan ska även i fortsättningen ligga på arrangören. 

Mer läsning

Annons