Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK-spelaren fick identiteten kapad

En av Sveriges största fall av identitetskapning rullas just nu upp. Bland de drabbade finns tre länsidrottare – varav en ÖSK-spelare.

Annons
Denis Abdulahi.

Det är Aftonbladet som nu avslöjar namnen på idrottsstjärnorna som drabbats av identitetskapning, och som nu ska få upprättelse vid Södertörns tingsrätt.

13 män står åtalade för att ha kapat ett 66 identiteter och på så sätt ta lån och krediter i andras namn och toalt kommit över minst 18 miljoner kronor.

Totalt 17 av de 66 som fått sin identitet kapad är idrottare, och bland dem finns tre med kopplingar till länet: Förre ÖSK-mittfältaren Denis Abdulahi (numera i finska MyPa), förre Degerfors IF-anfallaren Kwame Karikari (numera i Halmstad) och förre Bik Karlskoga-målvakten Daniel Bellissimo (som lagt av med hockeyn).

För Aftonbladet berättar kammaråklagare Jens Nilsson hur den så kallade ID-ligan gått till väga.

– De har haft ett system, både i datorn och rent fysiskt i en Ikea-påse. Som exempelvis Kwame Karikari, som heter Kwame Amponsah Karikari. Då har de tagit de två första bokstäverna i varje namn, KWAMKA, och haft som hans beteckning, säger säger Nilsson till tidningen och fortsätter:

– I en Ikea-påse i lägenheten där vi gjorde tillslaget tror jag att vi hittade 77 stycken blixtlåsförsedda plastpåsar med sådana här namn. På en av dem stod det KWAMKA och där fanns det hans koder för att kunna logga in på konton och så där. I datorn hade de dessutom lagt in handlingar utifrån samma system.

Mer läsning

Annons