Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rinnes blandade känslor: "Ville ha tre poäng"

Först kastades han in mellan stolparna. Efteråt kastades Jacob Rinne mellan känslorna. Nöjd med spelet – missnöjd med ännu ett poängtapp.

Annons

Efter fyra raka förluster valde ÖSK-tränaren Alexander Axén att peta sin enda svenska A-landslagsspelare – målvakten Oscar Jansson – och i stället ge U21-keepern Jacob Rinne chansen.

Förlustsviten bröts, spelmässigt var det ÖSK:s kanske bästa allsvenska match i år – men någon seger blev det inte. 2–2 mot Hammarby. Om Rinne själv var nöjd efteråt?

– Spelmässigt: Ja. Resultatmässigt: Njäe … Vi ville ändå ha tre poäng med tanke på hur matchen såg ut, säger han.

ÖSK tog också ledningen, i 15:e minuten. Nordin Gerzic slog hörnan från vänster, Jan Gunnar Solli nickade undan bollen i förstaläget men Logi Valgardsson la in den i straffområdet igen, och via nickar av Lars Sætra och Robert Åhman Persson damp den ned hos Patrik Haginge – som blev ren i bortre delen av straffområdet och dunkade in bollen bakom Hammarbykeepern Johannes Hopf.

Det var första gången den här säsongen som ÖSK fick känna på att vara i ledningen i allsvenskan, men de fick inte ta med sig känslan in i omklädningsrummet. Mindre än tre minuter före pausvilan kvitterade nämligen Hammarby, även det målet efter en hörna. Inåtskruvad från vänster, av Kennedy Bakircioglü, och mitt i straffområdet fick Mats Solheim helt omarkerat nicka in bollen, rätt ned vid Rinnes vänstra stolprot. Robert Åhman Persson såg på reprisen ut att vara den som tappat markeringen, men Rinne ville inte hänga ut ÖSK-kaptenen.

– Han startade inne vid mig, och vi har valt att inte ha någon markering på den spelare som går på målvakten. Men sedan tog han steget ut mellan ”Robban” (Åhman Persson) och Erik (Moberg) och fick stå omarkerad. Bollen dog ganska snabbt, och det blev kanske ett missförstånd vem som skulle gå på bollen. ”Robban” trodde kanske att Erik skulle gå och Erik att ”Robban” skulle gå. Eller också trodde båda att jag skulle komma ut. Det var en tuff situation, säger Rinne.

– Det var ändå positivt när vi kom in i paus. VI kände att vi skapade hur många lägen som helst, och att det till slut skulle ge utdelning. Vi hade ett bra snack och visste att det skulle lossna om vi fortsatte att trumma på.

Men i stället gjorde Hammarby 2–1 knappt 20 minuter in i andra halvlek. En snabbt slagen frispark mitt på ÖSK:s planhalva ställde hemmalaget. Jan Gunnar Solli kom runt på högerkanten, Erik Israelsson nickade ned bollen och Birkir Már Sævarsson stormade fram på bortre stolpen och vräkte in bollen helt ren med Rinne.

– Vi var lite ouppmärksamma där, vände ryggarna till och var inte med när de slog en snabb frispark. Det blev oorganiserat, vi var inte på rätt plats när de spelade igång och då blir det lätt att man stressar upp sig. Så fick han komma ren på bortre där, och bollen dimper ned hos honom, säger Rinne.

Trots det, och trots att ÖSK hade ett riktigt tungt bagage med fyra raka förluster, lyckades laget kvittera och få med sig en poäng. Ahmed Yasin på straff i 79:e minuten, välplacerat till vänster, efter att mittbacken Eidur Sigurbjörnsson gått på offensiv utflykt och gått omkull efter kontakt med Stefan Batan.

– Eidur gjorde det fantastiskt bra som bröt igenom. Och det var kontakt, men blåser man straff i sådana situationer så kan vi börja räkna till många straffar i varje match. Nej, det var en kompensationsstraff, säger Rinne och tänker på situationen knappt tio minuter tidigare där Hopf dundrade rakt in i Kalle Holmberg utan chans att nå bollen.

– Jag kan inte förstå att domaren missade den. Den var så solklar, som en openicetackling i hockey, som inte är tillåten i fotboll.

Oavsett vad man anser om straffsituationerna starkt av ÖSK att hämta upp och ta en poäng. Men Rinne var alltså ändå inte riktigt nöjd.

– Vi hade tillräckligt med lägen för att vinna matchen. Men om man ska se i det långa loppet måste man ändå vara nöjd, för fortsätter vi så här kommer poängen att trilla in. Vi gjorde en bra försvarsmatch, jag kan inte minnas att de hade en enda chans i andra halvleken förutom målet, och framåt skapade vi nog för att vinna, säger ÖSK-målvakten när han stod och huttrade efter matchen.

– Mitt i andra halvleken fick jag springa ut till bänken och be om något varmt att dricka, för det var så jäkla kallt. Jag fick kaffe, det är inte varje dag man dricker det under en match. Men det värmde gott.

En statistisk kuriosa som inte värmer lika mycket: Matchen var Rinnes elfte start i allsvenskan – han väntar fortfarande på sin första seger.

Läs mer om ÖSK:s målvaktsfight mellan Rinne och Oscar Jansson i lördagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons