Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så jobbar ÖSK: ”Dubbla spår”

Mellan 15 och 20 miljoner kronor. Så mycket skiljer, ekonomiskt, om ÖSK tar klivet upp i allsvenskan eller inte. Därför jobbar klubben just nu med dubbla spår – på flera plan.

Annons

Ett ben i allsvenskan. Men fortfarande fotknölarna nere i superettans dy. Det är ett faktum för ÖSK när tre omgångar återstår av årets seriespel.

Då tvingas klubben jobba med två olika scenarion inför säsongen 2014, både när det gäller budgeten och spelartruppen.

– I styrelsearbetet tittar vi just nu på dubbla spår. Det skiljer mycket på om vi tar klivet upp i allsvenskan eller spelar kvar i superettan 2014, säger Björn Åqvist, ordförande i Örebro Elitfotboll.

Degraderingen till superettan förra hösten innebar att ÖSK:s omsättning minskats med 15 miljoner kronor eller ungefär en fjärdedel. Från 55 miljoner till budgeterade 40 miljoner. Att jämföra med de 65 miljoner kronor klubben omsatte så sent som 2011.

Ett avancemang skulle enligt Åqvist innebära en ökning på någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor, till cirka 60 miljoner kronor i omsättning, medan det är mer oklart vad ett andra år i superettan skulle få för konsekvenser för ekonomin.

– Det kan man bara spekulera i. Kommer det att vara ungefär i nivå som nu eller tvingas vi gå ned ytterligare? Vi kan utgå från årets utgifter, men inkomsterna är svårare att ha någon uppfattning om. Är man nere i superettan enstaka år är det många samarbetspartners som hänger i, men är man där en längre tid kanske de trappar ned på sitt engagemang. Samtidigt har vi ändå presterat så pass bra i år att våra partners kan ha tillförsikt i att vi är på rätt väg även om vi skulle missa allsvenskan. När det gäller publikintäkter handlar det mycket om vilka lag vi kommer att ställas mot, säger Åqvist.

När det gäller jakten på nyförvärv är skillnaderna mellan allsvenskan och fortsatt superettanspel inte lika stora, enligt tillförordnade sportchefen Magnus Sköldmark.

– ÖSK har ett så pass starkt attraktionsvärde för spelare att serietillhörigheten inte är avgörande. Vi är en stabil och attraktiv klubb med bra infrastruktur. Samtidigt kan man inte sticka under stol med att vi får större resurser om vi tar klivet upp. Men jag anser att vi ligger långt framme, säger han angående värvningar.

ÖSK har redan 18 spelare under kontrakt över 2014 års säsong, och dessutom option på att kontrakt med tre lånespelare. Bland nyckelspelarna är det bara Magnus Wikström och Samuel Wowoah som har utgående kontrakt.

– Hur diskussionerna framskrider med dem är inget vi ventilerar utåt i det här skedet, det tar vi efter säsongen, säger Sköldmark.

– I grunden har vi en bra kontraktssituation i truppen, vilket skapat ett lugn. Vi ligger långt framme oavsett vilket scenario det handlar om, om det blir superettan eller allsvenskan, i det perspektivet är vi proaktiva.

Även organisationen runt laget kommer att ses över när det står klart vilken division ÖSK kommer att spelar i nästa säsong.

– Spelar vi i allsvenskan 2014 kommer vi ha resurser att uppgradera den sportsliga organisationen medan bemanningen kanske kommer att kvarstå om vi spelar i superettan, säger Björn Åqvist.

Med 54 poäng på kontot räcker tre poäng på tre sista matcherna för att ÖSK ska säkra minst kvalspel till allsvenskan även i teorin. Men om klubben slutar på plats ett, två eller tre är inte bara en sportslig fråga – utan även en ekonomisk.

Seriesegraren i superettan får nästan 2,5 miljoner kronor i placeringsbonus från det centrala tv-avtalet och Svenska spel. Tvåan tappar cirka 300 000 kronor och trean får över 700 000 kronor mindre.

– Å andra sidan får man intäkter från en extra hemmamatch om man blir trea och får kvala, men allra helst kommer vi givetvis etta, säger Åqvist.

ÖSK avslutar superettan med bortamatch mot Örgryte på måndag, hemmamatch mot Gais söndagen den 27 oktober och bortamatch mot Ljungskile lördagen den 2 november.

Blir det allsvenskt kvalspel avgörs hemmamatchen onsdagen den 6 november och bortamatchen söndagen den 10 november.

Mer läsning

Annons