Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjögren: Jag vill inte säga Roni ljugit

(UPPDATERAD kl 16.30) Enligt reglerna tyder mycket på att ÖSK inte kunde agerat annorlunda i agenthärvan kring Roni Porokaras aktuella övergång till Maccabi Haifa. Men den moraliska aspekten finns kvar.
- Jag vill ändå inte säga att Roni ljugit för oss, säger sportchef Lennart Sjögren.

Annons

Redan när Roni Porokara var på plats i Israel i januari månad avslöjade NA att Oliver Cabrera också företrädde ÖSK-anfallaren.

- Innan avresan hade Roni sagt att han företrädde sig själv. När vi såg uppgiften om Cabrera ringde jag till Israel och fick beskedet: ”jag företräder bara er som klubb”, berättar Lennart Sjögren.

- I samband med en affär förekommer många uppgifter. Olika parter kan ha intresse av att framställa saker på olika sätt. Vi kan inte bryta ett avtal utan klart bevis.

Övergången till Maccabi Haifa blev aldrig genomförd. Roni Porokara återvände till Örebros allsvenska trupp. Men i februari skickade den israeliska klubben det skriftliga dokumentet, som TV4 nyligen kunde presentera, med Porokaras och Cabreras namnunderskrifter till ÖSK. Frågan togs upp på ett styrelsemöte. 

- Då kom ju saken i ett nytt läge och vi agerade genast genom att bryta avtalet med Cabrera i början av mars, säger Lennart Sjögren.

- Vårt enda ansvar i affärer är att vi som klubb försäkrar oss om att vi förhandlar med en licensierad agent. I övrigt måste vi gå på vad spelaren säger. Och vi hade ju ställt de frågorna till Roni.

Anser du att Roni Porokara ljugit för er?

- Jag kan inte avgöra det. TV4:s dokument är inte ett formellt agentavtal utan en fullmakt där Cabrera överlåter åt en israelisk agent att företräda Roni i Israel. Roni kan ha trott att en sådan företrädare behövdes på plats och att Cabrera som ÖSK:s representant förmedlar detta.

- Och när vi frågat Roni så kan ju sanningen för honom då fortfarande vara att Cabrera inte företrädde honom i Israel. Det skulle ju den israeliske agenten göra.

Men det finns en uppgift som också förbryllar ÖSK:s sportchef så här i efterhand:

- Jag förstår faktiskt inte vad Oliver Cabreras namn gör på den där fullmakten. Roni hade kunnat skriva det direkt med den israeliske agenten.

Så lyder Porokaras fullmakt:

FULLMAKT

Spelaragent Oliver Cabrera...från Sverige överlåter till herr Jecky Dahan (licensierad agent av FA, licensnummer 049...från Israel), att förhandla och representera min spelare kontrakterad av mig, Roni Porokara,

passnummer...med Maccabi Haifa FC från Israel.

Jag intygar att Jecky Dahan är den enda agent som kan representera min spelare i kontakten med Maccabi Haifa.

Jag, Oliver Cabrera, och Jecky Dahan delar 50/50 på provisionen från klubben.

Dagens datum är: 30/11/2009

Denna fullmakt sträcker sig till 31/1/2010.

Namn (spelarens agent) Oliver Cabrera. Signatur (spelarens agent)....

Namn (spelare), Roni Porokara. Signatur (spelare)....

------------------------

Fotnot: Översatt från engelska till svenska från det dokument TV4 nyligen fått fram.

Mer läsning

Annons