Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelade match - minuterna efter vännens död

Hans barndomskompis Sorie, 21 år, dog precis före matchen mot IFK Göteborg. – Jag spelade matchen i chock, med vetskapen om att min pappa har samma sjukdom, säger ÖSK-anfallaren Alhassan Kamara till NA.

Annons
Crespo spelade mot IFK Göteborg, trots att han minuterna före matchen fått reda på att hans bästa kompis dött.

Ingen såg det Alhassan Kamara kände under matchen mot IFK Göteborg. Han sköt säsongens nionde allsvenska mål på straff fram till 3–3, som sedan blev förlust med 4–3.

Men bakom succén gömde sig något helt annat.

– Jag spelade matchen i chock, säger Crespo dagen efter.

– När jag gick till arenan så ringde min telefon. Då fick jag beskedet att min bästa kompis och barndomsvän från Sierra Leone dött. Vi var lika gamla och han skulle fylla 22 år nästa månad. Det är hemskt, säger Kamara, som trots chockbeskedet höll tyst inför ÖSK-tränarna.

– Jag gjorde det för att jag inte ville ha frågan om jag kunde spela eller inte. Jag sa inget till någon utan bar bara på det själv i stället. Jag tror fortfarande inte att det är sant, säger han.

Hans vän dog

efter ett illa tilltygat magsår.

– Han har haft det i tre och ett halvt år. Egentligt inget konstigt på något vis, utan ett vanligt magsår som vem som helst kan få. Men han har inte kunnat få den läkarvård som behövs i Sierra Leone. Såret har varit öppet och till slut blev det för dåligt, säger Kamara.

– Det saknas professionella doktorer i Sierra Leone, och det här är ett bevis på att man kan dö för ingenting där.

ÖSK:s anfallsstjärna har genomgått en jobbig tid med dubbla knäskador, varav en ledde till operation, samt osäkerheten kring familj och vänner som befinner sig i det kraftigt ebola-härjade landet.

NA berättade nyligen även om mardrömsresan med landslaget till Kongo-Kinshasa, där en hel stadion med 20 000 åskådare ebola-hånade Sierra Leones spelare, och den turbulenta hemresan där Crespo hölls kvar i gränskontrollen till Zambia.

– Det har varit så mycket jobbigt senaste tiden att jag bara hoppas att det ska vända snart. Fotbollen är min frizon, den får mig att tänka på annat, säger han.

Men det finns fortsatta grubblerier som stör Alhassan Kamaras tillvaro.

– Min pappas situation. Det värsta som skulle kunna hända är att han skulle gå bort, jag är väldigt orolig för honom.

Crespos pappa lider av samma typ av magsår som fotbollsspelarens bortgångne vän.

– Han har haft det en tid, och jag och min flickvän har kämpat för att få honom under läkarvård i Sverige. Men varje gång har han nekats visum. Det är så frustrerande. Jag vill att det här problemet ska lyftas, och att så många som möjligt ska få upp ögonen för det, säger Kamara.

– Det är så tungt att veta att han är hemma med de här problemen, att min bästa vän dör av samma sak bara 21 år gammal, och att det inte finns någon läkarvård att få, avslutar han.

Crespos föräldrar, pappan Hassan och mamman Zainab Kamara.

Mer läsning

Annons